ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει η Αθήνα για τη Διακήρυξη της Ρώμης

maximou2--3

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την 60ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα εορταστεί στη Ρώμη με μια Σύνοδο Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μπλοκάρει την κοινή δήλωση που ετοιμάζουν τα 27 κράτη-μέλη για το μέλλον της Ευρώπης, δημιουργώντας ένα σύννεφο στο κλίμα αλληλεγγύης και ενότητας που έχει σκοπό να αποπνέει η επέτειος.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνάντηση των «σέρπα» (όπως λέγονται οι εκπρόσωποι των πρωθυπουργών που προετοιμάζουν τις Συνόδους Κορυφής), υποστήριξε πως δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το κείμενο που αναφέρεται στις αξίες της Ε.Ε. και την αλληλεγγύη των κρατών-μελών, τη στιγμή που η Ελλάδα καλείται να ικανοποιήσει τις μη ρεαλιστικές απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να συμπεριληφθεί στη διακήρυξη μία επιπλέον παράγραφος που να κάνει ρητή αναφορά στα εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα της Ε.Ε.

Η Αθήνα φαίνεται να επιμένει στη στάση της αυτή μέχρι σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και αυτήν τη στιγμή η Διακήρυξη της Ρώμης παραμένει σε μορφή προσχεδίου. Οι τελικές αποφάσεις για την ακριβή διατύπωση του κειμένου και κατά πόσον η Αθήνα θα διατηρήσει τη στάση της, ότι δεν θα την υπογράψει αν δεν μπει η συγκεκριμένη παράγραφος –η οποία δεν αναμένεται να προστεθεί– θα ληφθούν σήμερα, καθώς δεν θα μπορούσαν να μεταβούν οι αρχηγοί των κρατών-μελών στη Ρώμη την Παρασκευή χωρίς να υπάρχει ένα τελικό κείμενο.

Συνάντηση Τσίπρα – Γκάμπριελ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης, αλλά κυρίως η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας εξακολουθεί να εκκρεμεί, συζητήθηκαν στη χθεσινή συζήτηση του αντικαγκελαρίου και υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκάμπριελ εξέφρασε προς τον κ. Τσίπρα την ελπίδα του ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου.

Στη σημερινή, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Γκάμπριελ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία και οι ανησυχητικές εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθούν, επίσης, στην ανάγκη, όπως προσέθεταν οι ίδιες πηγές, «επαναπροσδιορισμού του οράματος για την ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα». Στο μενού των συζητήσεων περιλαμβάνεται και η πορεία των εξωτερικών σχέσεων της Ε.Ε. με δυνάμεις όπως η ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ ρωτήθηκε για τις ενστάσεις που διατυπώνει η Ελλάδα αναφορικά με τη Διακήρυξη της Ρώμης και κατά πόσον αυτές αποσκοπούν σε ελαφρύνσεις για το ελληνικό χρέος. Δεν μπορεί να απαντήσει για «προθέσεις» της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε ο κ. Ζάιμπερτ, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι «δεν θα έπρεπε να συγχέονται ζητήματα του ελληνικού προγράμματος με τους επικείμενους εορτασμούς στη Ρώμη και για την προγραμματισμένη κοινή διακήρυξη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».