«Καίει» το σενάριο των 180 το Μαξίμου

«Καίει» το σενάριο των 180 το Μαξίμου

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να κλείσει τη συζήτηση περί ενδεχόμενου αιτήματος των εταίρων για ευρύτερη στήριξη στη Βουλή της συμφωνίας που θα επιτευχθεί επιχείρησε χθες η κυβέρνηση, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά θετικά βλέπουν την ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης τώρα, για μια σειρά από λόγους. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες από το Βερολίνο αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη στάση της αντιπολίτευσης έναντι της συμφωνίας και ότι θα είναι ικανοποιημένη αν η κυβέρνηση την υπογράψει και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονται όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και φρόντισε να προσθέσει ότι «επί του ελληνικού Συντάγματος δεν δικαιούνται να έχουν λόγο οι δανειστές».

Στην κυβερνητική ηγεσία είναι διάχυτος ο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η συντήρηση της συζήτησης αυτής στο προσκήνιο, η οποία, μάλιστα, θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην πολιτική ατζέντα. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να εμφανιστούν δείγματα αποσυσπείρωσης της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η συζήτηση περί αναζήτησης διευρυμένης πλειοψηφίας για τη στήριξη των νέων μέτρων, άλλωστε, έχει αρχίσει τις προηγούμενες εβδομάδες από το εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Η επαναφορά του θέματος, και μάλιστα ως απαίτηση των δανειστών για δέσμευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άλλοθι για κυβερνητικούς βουλευτές που δεν αισθάνονται πολύ άνετα με την προοπτική να υπερψηφίσουν ένα νέο πακέτο δύσκολων μέτρων και έχοντας εξασφαλισμένο ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, οι ίδιοι να διαφοροποιηθούν. Μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα έθετε ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης. Ηδη τα μηνύματα που φθάνουν σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου από την Κ.Ο. είναι αμφίσημα, με κοινό στοιχείο, πάντως, την εντεινόμενη αγωνία. Οι βουλευτές εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί έναντι της προοπτικής ενός δύσκολου συμβιβασμού, ιδιαίτερα καθώς ημέρα με την ημέρα το αφήγημα των θετικών αντίμετρων δείχνει να «ξεφουσκώνει». Την ίδια στιγμή, βέβαια, μεταφέρουν την αγωνία της βάσης για τις επιπτώσεις της καθυστέρησης στην πραγματική οικονομία, που αρχίζουν και γίνονται αισθητές.

Ο κ. Τζανακόπουλος στις χθεσινές δηλώσεις του έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν μπορεί να τεθεί ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας» κάποια απαίτηση για πολιτικού χαρακτήρα δεσμεύσεις. Είναι σαφές ότι η κυβερνητική πλειοψηφία επιθυμεί να σταματήσει κάθε συζήτηση που θέτει, έστω και έμμεσα, ζήτημα εκλογών. Διότι αυτό είναι το επόμενο στάδιο σε μια συζήτηση για αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων, η οποία δείχνει αυτήν τη στιγμή αδιέξοδη, δεδομένης της καθολικά αρνητικής στάσης της Ν.Δ. να στηρίξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τη συμφωνία που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν παραγνωρίζουν ότι τάση υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες υπάρχει ήδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος.

Και, βεβαίως, η συντήρηση αυτής της συζήτησης στο προσκήνιο και το συνακόλουθο κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας που πυροδοτεί αυξάνουν περισσότερο από ό,τι η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις την αβεβαιότητα όσον αφορά την κατάσταση στην οικονομία, κάτι που, με τη σειρά του, εντείνει την πίεση που η κυβέρνηση υφίσταται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή