ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάμπριελ: «Απίστευτες» οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ

proedriko-pa

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τις προκλητικές και ρατσιστικές δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ είπε χαρακτηριστικά: «Ονομάζομαι Γκαμπριέλ, το όνομά μου δεν είναι Ντάισελμπλουμ». Χαρακτήρισε ως «απίστευτη» τη διατύπωση και είπε ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup δεν θα παρευρεθεί στη Ρώμη. «Υπάρχει βεβαίως πάντα η πιθανότητα και οι πολιτικοί να λένε κάποια βλακώδη πράγματα, αλλά κι αυτό είναι φυσιολογικό μερικές φορές» πρόσθεσε.

Ως προς το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι σίγουρη και γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ζώνης και θα παραμείνει εκεί, τονίζοντας ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τον Απρίλη. «Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος, θέλουμε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος γιατί πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα ζήσουν σε ένα πιο επισφαλές περιβάλλον αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Γκαμπριέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να κλείσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας, ότι πρέπει να βρεθεί ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος συζήτησης και διαπραγματεύσεων, καθώς και ότι δεν ωφελεί να σηκώνει κανείς το δάχτυλο και να δημιουργεί εχθρούς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει αξίες όπως και τα κράτη-μέλη της.

«Τι θα συνέβαινε εάν κλείναμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πλέον απαντήσεις για το πώς θα διαχειριστούμε την περίπτωση της Τουρκίας;» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Η Τουρκία από γεωγραφικής απόψεως θα παραμείνει εκεί που είναι και δεν θα βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος στο παγκόσμιο χάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

« Σίγουρα» επισήμανε «υπάρχουν πολλές φορές θέματα που πιέζουν σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής, αλλά εγώ υποστηρίζω ότι πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία ότι ο δρόμος που βαδίζει δεν είναι σωστός και ταυτόχρονα να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς».

Όσον αφορά στο προσφυγικό, όπως πρόσθεσε, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η Τουρκία να τηρήσει τις υποσχέσεις της, σημειώνοντας ότι και η Τουρκία έχει ενδιαφέρον να τις τηρήσει, καθώς έχει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και η συμφωνία της με την Ευρώπη συμπεριλαμβάνει και οικονομική βοήθεια.

Σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης όμως γύρω απ' αυτό το θέμα, ο κ. Γκάμπριελ παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα η οποία θα υποστεί το μεγαλύτερο βάρος. Σχετικά όμως με τη Συνθήκη του Δουβλίνου εξέφρασε την άποψη ότι «η προώθηση, ο επαναπατρισμός των προσφύγων θα είναι μία λύση». «Έχετε πάρα πολύ κόσμο στα νησιά σας και η Γερμανία πραγματικά έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης της και υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε και με οικονομικά μέσα της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ και θα καταβάλλουμε και ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε, εξηγώντας ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν πρέπει να συζητείται το θέμα του κανονισμού του Δουβλίνου, ιδίως για την περίπτωση της Ελλάδας επειδή υπάρχουν άλλες χώρες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν το θέμα του προσφυγικού και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να συζητηθούν «οι προτάσεις που προέκυψαν από τη Σύνοδο κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας με τρία συγκεκριμένα σημεία, στα οποία θα θέλαμε να στηριχτούμε και να προχωρήσουμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ