Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να ζητηθούν δεσμεύσεις από Ν.Δ.

Το ΔΝΤ δεν αποκλείει να ζητηθούν δεσμεύσεις από Ν.Δ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αν μη τι άλλο, για την Πειραιώς, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ διαψεύδουν και επωνύμως ότι υπήρξε επαφή του Ταμείου με τη Ν.Δ. με αίτημα οποιουδήποτε είδους δέσμευση για τα επερχόμενα μέτρα. Κυρίως, όμως, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση –παρά τα όσα ισχυριζόταν δημοσίως με βασικό αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο– επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί και από την αντιπολίτευση να δεσμευθεί για την εφαρμογή των μέτρων της νέας συμφωνίας λίγο προτού αυτή οριστικοποιηθεί.

Στην αντίδρασή της, η Ν.Δ. επανέλαβε ότι το πρόβλημα της χώρας «δεν είναι η στάση της αντιπολίτευσης, είναι η ανικανότητα, η ανευθυνότητα και η αναξιοπιστία της κυβέρνησης». Κατηγόρησε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα για «ψέματα» και διγλωσσία, καθώς οι δηλώσεις του κ. Ράις επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως και το ότι δεν βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες», αναφέρει η Ν.Δ., απευθύνοντας εκ νέου το μήνυμα ότι ουδείς πρέπει να ζητεί «συνευθύνη» από την αξιωματική αντιπολίτευση. Παραμένει, εξάλλου, η δημόσια δέσμευση τόσο του προέδρου της Ν.Δ. όσο και κορυφαίων στελεχών της ότι ως κυβέρνηση η Ν.Δ. θα τιμήσει την υπογραφή της χώρας και θα εφαρμόσει τα μέτρα.

Στο μέτωπο των εξωτερικών, την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών προκάλεσε η γραπτή ερώτηση του Γ. Κουμουτσάκου στη Βουλή. Σε αυτήν ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. υποστήριζε –με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Ν. Κοτζιάς σχετικά με τις επαφές του στις ΗΠΑ– ότι ο ΥΠΕΞ δεν έθεσε στους συνομιλητές του μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε τον κ. Κουμουτσάκο ότι διαστρεβλώνει τα λεγόμενά του και το περιεχόμενο των επαφών του στις ΗΠΑ και σημείωσε ότι στη διπλωματία υπάρχουν «πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται». Ο κ. Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών «να συνηθίσει στην ιδέα ότι στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις ελέγχονται και ότι οι υπουργοί οφείλουν να δίνουν απαντήσεις στις πολιτικές δυνάμεις και στους εκλεγμένους εκπροσώπους των πολιτών».

Στο μεταξύ, κινητικότητα παρατηρείται πέριξ της Παναγή Κυριακού. Χθες ήταν ο Αδωνις Γεωργιάδης αυτός που πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Κώστα Καραμανλή για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Ο ίδιος θύμιζε ότι έχει τακτική επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό και ότι η συζήτηση εστιάστηκε στην απόφαση για το Βατοπέδι και στην πορεία της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή