ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ε.Ε.: Μήνυμα ενότητας από τη Ρώμη

italy_eu_sum
german-chanc
dutch-pm-rut
italy_eu_sum_1
francis
european-com_1
municipal-po
european-uni_1
rome_family_photo

Ολοκληρώθηκε η επετειακή Σύνοδος στη Ρώμη για τα γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία κατοχυρώνει την αρχή μίας Ένωσης πολλών ταχυτήτων. «Θα δρούμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και ένταση, αλλά κινούμενοι προς την ίδια κατεύθυνση», αναφέρει το κείμενο της Διακήρυξης.

Μήνυμα ενότητας από τη Ρώμη

Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Ρώμης, προσήλθαν διαδοχικά οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., τους οποίους υποδέχθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τις εργασίες της Διάσκεψης εγκαινίασε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και ο Τζόζεφ Μούσκατ, οι οποίοι μνημόνευσαν τη βάση των αξιών πάνω στην οποία χτίσθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπογράμμισαν την προσφορά της Ένωσης για την ευημερία και την ειρήνη στην ήπειρο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε ευχάριστο κλίμα ανέφερε ότι έχει την ίδια ηλικία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε να κάνουμε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι για εκατομμύρια ανθρώπους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο σλόγκαν, δεν είναι μόνο οι κανονισμοί […] Η Ένωσή μας είναι μία εγγύηση ελευθερίας και δημοκρατίας που δεν είναι στα όνειρά μας αλλά στην πραγματικότητα», υπογραμμίσε ο ίδιος.

«Για να χτίσουμε έναν ελεύθερο κόσμο χρειάζεται προσπάθεια και θυσίες. Είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί αυτός ο κόσμος. Σήμερα ανανεώνουμε την ελεύθερια συμμαχία», πρόσθεσε.

«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ο Τουσκ.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», είπε παράλληλα.

«Ανανεώνουμε τους όρκους μας όχι από νοσταλγία αλλά γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ κατά την παρέμβασή του, ενώ χαρακτήρισε «τραγωδία» το Brexit.

Ο Γιουνκέρ σχολίασε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι αρκετά υπερήφανοι για όσα έχουν επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες. «Έχουμε φέρει την ειρήνη, έχουμε δώσει ένα σπίτι στην ειρήνη», είπε ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στην επιτυχία της Ένωσης να υιοθετήσει ένα κοινό νόμισμα και να δημιουργήσει «την πιο σπουδαία ενιαία αγορά στον κόσμο». Παράλληλα, ανέφερε την ανάγκη για περισσότερη υπομονή, θέληση και επιμονή για την προώθηση του ευρωπαϊκού οράματος.

Ε.Ε.: Μήνυμα ενότητας από τη Ρώμη-1

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης της Ρώμης, σχολιάζοντας παράλληλα το ζήτημα της επιστολής που απήυθυνε στους Ευρωπαίους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τη Διακήρυξη της Ρώμης μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ένωσης των 27, λαμβάνοντας θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους. «Έθεσα το κρίσιμο ερώτημα αν ισχύει το κοινωνικό κεκτημένο για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Πήρα καταφατική απάντηση, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Θερμό χειροκρότημα έλαβε και η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίζλο, καθώς προσερχόταν να υπογράψει το κείμενο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση»

«Η Ε.E. επιλέγει την επανεκκίνηση μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ως προτεραιότητες έθεσε την καταπολέμηση της φτώχειας, την κοινή μεταναστευτική πολιτική και τις κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Στις 12:20 υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης.

Ε.Ε.: Μήνυμα ενότητας από τη Ρώμη-2

Οι εκδηλώσεις της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 14:00 ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ε.Ε.: Μήνυμα ενότητας από τη Ρώμη-3