Κοτζιάς: «Η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλον την επίλυση του Κυπριακού»

Κοτζιάς: «Η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλον την επίλυση του Κυπριακού»

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά επαφών έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο κ. Κοτζιάς έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο είναι πάντα παραγωγικές, δημιουργικές και φιλικές. Συζητήσαμε για τη διεθνή κατάσταση, για τις αλλαγές που γίνονται στον κόσμο, για τις συναντήσεις που είχαμε στις ΗΠΑ με την ηγεσία αυτής της χώρας καθώς και για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων και πώς θα πορευτούμε».

«Πλήρης είναι η συναντίληψη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό» με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά έγραψε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη. Αμέσως μετά τις συνομιλίες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλον την επίλυση του Κυπριακού». Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο αυτό να δικαιώνονται οι παραβάτες του διεθνούς δικαίου και εκείνοι, που νομίζουν ότι μπορεί να έχουν δικαιώματα σε τρίτες χώρες.

«Δεν θα πρέπει να ονοματίσουμε ως λύση του Κυπριακού, κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό, που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι άνθρωποι της γενιάς του, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, «ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το Κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα ασφάλειας και δεν μπορεί «το προζύμι της καταστροφής, δηλαδή οι εγγυήσεις του 1960, να αποτελέσουν το προζύμι της λύσης». Η λύση, τόνισε, δεν μπορεί να περιλαμβάνει αναχρονιστικές εγγυήσεις και ο λαός δεν θα δεχθεί τέτοια λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή