Aπάντηση από το Μαξίμου σε διαφωνούντες

Aπάντηση από το Μαξίμου σε διαφωνούντες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν η συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση είναι μια συμφωνία που μπορεί να τη διαχειριστεί ιδεολογικά ο Τσίπρας, τότε μπορεί να τη διαχειριστεί ο κάθε βουλευτής. Κανείς δεν είναι περισσότερο ευαίσθητος ή περισσότερο αριστερός από τον πρωθυπουργό». Το Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει επίτευξης μιας δύσκολης στην πολιτική διαχείρισή της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, πετάει το γάντι σε όσους έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ενστάσεις ή σε όσους σκέπτονται να διαφωνήσουν και να διαφοροποιηθούν, προσδίδοντας στις σκέψεις ή στις κινήσεις αυτές χαρακτηριστικά σύγκρουσης κορυφής.

Ο πρωθυπουργός, στην πιο δύσκολη καμπή της διαπραγμάτευσης, παίρνει επάνω του τη διαχείριση πιθανών διαφοροποιήσεων στέλνοντας διττό μήνυμα: από τη μια δίνει κάλυψη στους βουλευτές του έναντι της πίεσης που θα δεχθούν από την κομματική βάση, βγαίνοντας ο ίδιος μπροστά και υπερασπιζόμενος τη συμβατότητα της συμφωνίας με τις ευαισθησίες και τα ιδεολογικά προτάγματα της Αριστεράς. Από την άλλη, στέλνει σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του περιεχομένου της συμφωνίας θα εκληφθεί ως αμφισβήτηση της κυβερνητικής και κομματικής ιεραρχίας, ως αμφισβήτηση της αρχηγίας του. Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να εξουδετερώσει εν τη γενέσει τους και πριν λάβουν διαστάσεις τυχόν διαφοροποιήσεις, στις οποίες το τελευταίο διάστημα προσδίδονται και χαρακτηριστικά διαμόρφωσης εσωκομματικού και ενδοκυβερνητικού πόλου.

Σε αυτό τον ιδιόρρυθμο «κλεφτοπόλεμο» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος, με την ανταλλαγή μηνυμάτων και την προσπάθεια κάθε πλευράς να εμφανισθεί περισσότερο συνεπής ιδεολογικά και πολιτικά με το συριζαϊκό DNA, το τελευταίο διάστημα ξεχωρίζει με τις παρεμβάσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Με χθεσινό άρθρο του (Εφημερίδα των Συντακτών) τάχθηκε κατά της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, καλώντας την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «επιχειρούμενο κανιβαλισμό» της επιχείρησης. Βεβαίως, στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Σκουρλέτης έχει βρει στο παρελθόν, ως υπουργός Ενέργειας, την ολόθερμη υποστήριξη των θέσεών του από την κίνηση «53+», ενώ, παράλληλα, το θέμα της ΔΕΗ είναι δύσκολο για τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας και όχι μόνο, καθώς η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης είναι από τα ιδεολογικά τοτέμ για πολλούς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης θα συναντηθεί σήμερα με τους βουλευτές Κοζάνης και Φλώρινας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες τους. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης λαμβάνουν χαρακτήρα «εμφυλίου». Ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας, ο οποίος είχε συγκρουστεί με τον κ. Σκουρλέτη και ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, τάχθηκε (ΣΚΑΪ) υπέρ της αξιοποίησης της ΔΕΗ κατά το πρότυπο της επένδυσης της Cosco στον Πειραιά. Εάν συνεκτιμηθούν όλα αυτά, είναι περισσότερο από λογικό ο κ. Τσίπρας να επιθυμεί, στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, να κατασιγάσει τις φωνές διαφοροποίησης.

Μάχη στα εργασιακά

Η απόφαση του Μαξίμου να ανεβάσει τόσο τους τόνους σηματοδοτεί, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση κινείται σε τροχιά ολοκλήρωσης της συμφωνίας και αποδοχής ενός επώδυνου συμβιβασμού. Η μάχη δίδεται στα εργασιακά, όπου ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει ανεβάσει πολύ τους τόνους και προσδοκά ανταλλάγματα έναντι των υποχωρήσεων που θα κάνει η κυβέρνηση στα υπόλοιπα ζητήματα. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον θεωρούν ότι η 7η Απριλίου θα είναι η ημερομηνία ολοκλήρωσης της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και προς τούτο εξελίσσονται εργώδεις διαβουλεύσεις, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και ανταλλαγής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκομένους με τη διαπραγμάτευση υπουργούς και τους εκπροσώπους των θεσμών.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο περιορισμός των δημοσίων παρεμβάσεων και των διαρροών τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι από όλες τις πλευρές υπάρχει διάθεση να κλείσει η διαπραγμάτευση τώρα. Για την Αθήνα παραμένει ο πιο «σκληρός» παίκτης το ΔΝΤ, από τη στάση του οποίου θα κριθούν, τελικά, όλα, και το οποίο θα πρέπει, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, να κάνει βήματα πίσω για να επέλθει συμβιβασμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή