Παράθυρο Ν.Δ. για «ναι» σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Παράθυρο Ν.Δ. για «ναι» σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν θα αποτελούσε είδηση. Oχι μόνο επειδή προβλέπεται θεσμικά, αλλά και επειδή δεν αποτελεί μυστικό ότι οι δύο άνδρες έχουν καλή επαφή και τακτική επικοινωνία (συνεργάστηκαν, εξάλλου, ως υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου). Oμως, οι συνθήκες δεν είναι κανονικές για την οικονομία και τις τράπεζες όσο παραμένει μετέωρη η δεύτερη αξιολόγηση – συγκυρία που καθιστά τον πολιτικό συμβολισμό του σημερινού ραντεβού του προέδρου της Ν.Δ. και του οικονομικού επιτελείου της Πειραιώς με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος –λίγες ώρες πριν ο κ. Μητσοτάκης μεταβεί στη Μάλτα για τo συνέδριο του ΕΛΚ– προφανή. Και δεν είναι άλλος από το να εκπεμφθεί εκ νέου σήμα κινδύνου για τις επιπτώσεις των νέων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Hδη η Πειραιώς έχει στρώσει το χαλί με παρεμβάσεις που αναδεικνύουν το ύψος των επερχόμενων μέτρων, αλλά και τις ευρύτερες συνέπειες για την αγορά και την οικονομία, ενώ στην πρόσφατη συνάντησή του με το προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε τονίσει ότι το «κλειδί» για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η σταθερότητα των τραπεζών, η οποία στην παρούσα φάση κλονίζεται από την αύξηση των «κόκκινων» δανείων και τη μείωση των καταθέσεων.

Η εμπιστοσύνη αποτελεί το «κλειδί» για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενώπιον του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος, άλλωστε, σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του επισημαίνει την αναγκαιότητα της άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ώστε η οικονομία να αποφύγει τα χειρότερα (μεταξύ των οποίων, αυστηρότεροι κεφαλαιακοί έλεγχοι).

Τυχαία δεν ήταν ούτε η χθεσινή αντίδραση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη στο άρθρο του Πάνου Σκουρλέτη, όπου ο υπ. Εσωτερικών καλεί την κυβέρνηση σε… αντίσταση στην ίδια της την πολιτική για τη ΔΕΗ. Κι αυτό, διότι για τη Ν.Δ. η υπόθεση της ΔΕΗ αποτελεί μια μικρογραφία της διάλυσης της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση. Ο κ. Χατζηδάκης, που προ ημερών παρουσίασε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την ενέργεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται να παλεύει «ηρωικά» υπέρ της ακινησίας που «οδηγεί με βεβαιότητα σε κατάρρευση της ΔΕΗ», την ώρα που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με την τρόικα συμφώνησε το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ από το 95% της αγοράς στο 50% μέχρι το 2020 και μάλιστα «με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση», κάτι που καθιστά την ιδιωτικοποίηση «μοντέλο Φρανκενστάιν».

Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι ξαφνικά «οι θύτες το παίζουν θύματα» και ότι ο κ. Σκουρλέτης κατηγορεί την ίδια τη διοίκηση της επιχείρησης που έχει διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Περισσότερα για την πορεία της αξιολόγησης αναμένεται να συζητηθούν στη σημερινή συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών υπό τον κ. Μητσοτάκη. Στην προηγούμενη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο – μέτρα και αντίμετρα. Ωστόσο, ανοικτό αφήνουν στην Πειραιώς το ενδεχόμενο θετικής στάσης σε τυχόν πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (όπως, π.χ., η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου), εφόσον κατατεθεί χωριστά από τα δημοσιονομικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή