Μαζί, αλλά με αιχμές, Τσίπρας και Κουτσούμπας

Μαζί, αλλά με αιχμές, Τσίπρας και Κουτσούμπας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανταλλαγή πολιτικών αιχμών συνόδευσε χθες την τελετή εγκαινίων της μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα, στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, και καθένας τους ανέτρεξε στην «κληρονομιά» του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς για να κάνει αναγωγή στο σήμερα, στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη φράση του Νίκου Μπελογιάννη «Αγαπάμε την Ελλάδα και τον λαό της περισσότερο απ’ ό,τι αυτοί που μας κατηγορούν». Αναφερόμενος, δε, στην παρακαταθήκη που άφησε πίσω του, την προσδιόρισε λέγοντας ότι «στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τις διεξάγουμε, όμως, τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο, τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά. Οχι γυρίζοντας πίσω».

Ο κ. Κουτσούμπας ήταν περισσότερο αιχμηρός στις αναφορές του, μιλώντας για τους «ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος», για εκείνους που «απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό, στο όνομα του ρεαλισμού της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τη διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών». Ο γ.γ. του ΚΚΕ πρόσφερε στη μόνιμη έκθεση το όπλο του Ν. Μπελογιάννη με τη θήκη του, καθώς και τα γάντια του στελέχους της Αριστεράς. Οταν ο κ. Τσίπρας ρώτησε πώς βρέθηκε το όπλο στην κατοχή του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «το κρύβανε οι αγωνιστές και γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να χαθεί».

Εδωσαν το «παρών»

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο αρχηγός της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον πρωθυπουργό, με αφορμή την παρουσία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Π. Λαφαζάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στις χειρότερες δυνάμεις «μιας λεγόμενης, βαθιά εθελόδουλης και αντικοινωνικής Αριστεράς και Κεντροαριστεράς», που, όπως είπε, «προσπαθούν τώρα να “μαγαρίσουν” όσα ανθρώπινα σύμβολα και μαρτυρικές διαδρομές έχουν μείνει όρθιες στη νεότερη ιστορία». Σε κοινή ανακοίνωσή τους ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ και ΛΑΕ, υπό τον τίτλο «Τσίπρας χωρίς τσίπα επιχειρεί να καπηλευτεί τον Νίκο Μπελογιάννη», κατήγγειλαν την παρουσία του πρωθυπουργού στη χθεσινή εκδήλωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή