Προς επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Προς επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κυπριακό και οι γενικότερες περιφερειακές εξελίξεις βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος βρίσκεται στο νησί από την περασμένη Παρασκευή και θα μείνει μέχρι και αύριο. Τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και ο κ. Κοτζιάς είχαν σημαντικές επαφές τις προηγούμενες ημέρες στις ΗΠΑ και –όπως δήλωσε ο ίδιος ο Ελληνας ΥΠΕΞ– το περιεχόμενό τους συζητήθηκε. Δεδομένου ότι την ερχόμενη Πέμπτη ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον μεταβαίνει στην Αγκυρα για συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία, το ενδιαφέρον Αθήνας και Λευκωσίας για την ευρισκόμενη υπό διαμόρφωση νέα περιφερειακή πολιτική των ΗΠΑ είναι εύλογο. Επίσης, οι ιδιαίτερες γνώσεις του κ. Τίλερσον για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου καθιστούν το ταξίδι στην Αγκυρα σημαντικό για τη Λευκωσία.

Επιπλέον, οι δύο άνδρες είχαν μια ευκαιρία να επανασχεδιάσουν τη στρατηγική τους ενόψει της επανέναρξης των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Οπως έγινε χθες γνωστό, ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, θα παραθέσει την ερχόμενη Κυριακή 2 Απριλίου γεύμα στους δύο ηγέτες Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έχει εμφανιστεί εσχάτως διαλλακτικότερος, έπειτα από την ελληνοκυπριακή δέσμευση για απόσυρση της τροπολογίας που αφορά τον εορτασμό του «ενωτικού» δημοψηφίσματος του 1950 στα σχολεία.

Αναφορά στο Κυπριακό έκανε χθες και ο κ. Κοτζιάς έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δ. Συλλούρη, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι άνθρωποι της γενιάς μου, οι άνθρωποι της σημερινής κυβέρνησης, όπως κι οι Κύπριοι, ονειρευόμαστε να αποτελέσει στοιχείο της ζωής μας ότι συμβάλαμε να λυθεί το κυπριακό ζήτημα με δίκαιο τρόπο, με μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, και όχι να ονοματίσουμε ως λύση κάτι το οποίο θα διατηρεί αυτό που θέλουμε να λύσουμε, δηλαδή την παράνομη κατοχή».

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα κινείται σε μια σταθερή τροχιά αμφισβήτησης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της. Χθες, η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας ανακοίνωσε μέσω της NAVTEX 347/17 άσκηση με πραγματικά πυρά, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, σε περιοχή αρκετά μίλια νοτιοδυτικά της Πάφου, αλλά σχεδόν εφαπτόμενη με τα τεμάχια 1 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει, μετά τις επαφές του κ. Αναστασιάδη στις ΗΠΑ με στελέχη του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil, ότι η Αγκυρα θα προασπίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή