Προανακριτική για Παπαντωνίου: Συμφωνούν για την έρευνα, διαφωνούν για τις σκοπιμότητες

Προανακριτική για Παπαντωνίου: Συμφωνούν για την έρευνα, διαφωνούν για τις σκοπιμότητες

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη της διαρκούς εφ’ όλης της ύλης μεταξύ τους αντιπαράθεσης, κυβέρνηση και αντιπολίτευση από το πρωί στην  Ολομέλεια συζητούν την πρόταση της δικομματικής πλειοψηφίας για τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για εξοπλιστικά προγράμματα την περίοδο που ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας την επιλογή τους να κινηθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τόνισαν ότι η κίνησή τους ανταποκρίνεται στο αίτημα των πολιτών να μάθουν τις αιτίες και τους υπεθύνους της χρεοκοπίας της χώρας.

Στον αντίποδα, στο σύνολό τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι πραγματική πρόθεση της συγκυβέρνησης είναι ο αντιπερισπασμός, καθώς όχι μόνο καταγράφεται νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις – κάτι που δημιουργεί την αίσθηση ότι «έρχονται» νέα μέτρα, αλλά και επειδή εντοπίζεται μέσω των δημοσκοπήσεων διαρροή ψηφοφόρων. Για επιχείρηση της κυβέρνησης με στόχο τον «αποπροσανατολισμό των εργαζομένων» και την «εξαπάτηση» του λαού που πλήττονται από τη σκληρή κυβερνητική πολιτική, έκανε λόγο –πρώτος εκ των πολιτικών αρχηγών που έλαβε το λόγο- ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ.Κουτσούμπας.

Η σύγκρουση αυτού του περιεχομένου, εκδηλώνεται και εξελίσσεται στη Βουλή παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα και με διαφορετική έκαστο επιχειρηματολογία ψηφίζουν υπέρ της σύστασης της προαναφερθείσας Επιτροπής.

Οι τοποθετήσεις

«Για την οικονομική κρίση που μας μαστίζει, ο λαός ζητεί αιτίες εντός και εκτός. Το «εκτός» είναι τα προγράμματα λιτότητας. Το «εντός» αφορά τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, που κατά τα  τελευταία χρόνια «συνέβαλαν στην δημιουργία ελλειμμάτων», είπε μεταξύ άλλων εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας πως πρέπει να τύχουν διερεύνησης όλα εκείνα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στις δικογραφίες που έχουν σταλεί στη Βουλή για τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

«Ολοι έχουν δικαίωμα να μάθουν τί έγινε στον τομέα των εξοπλιστικών τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ερευνήσουμε τί έγινε τότε», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Αθ.Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ).

Για «πολλά ερωτηματικά» που προκαλεί τόσο η πολύμηνη καθυστέρηση στην εκ μέεους της συγκυβέρνησης εκκίνηση της διαδικασίας, όσο και η συγκυρία που εκδηλώθηκε η εν λόγω πρωτοβουλία, μίλησε από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αθ.Δαβάκης. Η συγκυρία, πρόσθεσε, έχει σχέση με τις καθυστερήσεις στην διαπραγμάτευση: «Η κυβέρνηση προσπαθεί με «βόμβες κρότου-λάμψης»  να αλλάξει την ατζέντα. Για να προσθέσει: «Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει την μετατροπή της Επιτροπής σε εργαλείο επίλυσης πολιτικών διαφορών». Στα αξιοσημείωτα είναι πως ο κ. Δαβάκης έκανε λόγο και για προχειρότητα στη σύνταξη της πρότασης εκ μέρους των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν και απίστευτα λάθη όπως το να αποκαλούνται «φράγματα» οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού.

«Η τακτική του επαναλαμβανόμενου πυροτεχνήματος ενέχει τον κίνδυνο καψίματος εκείνου που την χρησιμοποιεί, παρά την παραγωγή θεαματικού αποτελέσματος» σχολίασε ο κ. Θ. Παπαθοεδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη). Πρόκειται, είπε, για μια «επιχείρηση αντιπερισπασμού» με στόχο τον αποπροσανατολισμό από το γεγονός ότι δεν κλείνει η αξιολόγηση. Πρόκειται για το ένα κυβερνητικό αδιέξοδο – γεγονός για το οποίο «εκφράζεται ως πεποίθηση από πολλούς ότι οδηγεί σε τέταρτο μνημόνιο» σημείωσε. Παράλληλα υπογράμμισε το γεγονός ότι η σημερινή πλειοψηφία αρνείται διαρκώς την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Εξεταστική για όλα και σε βάθος χρόνου. «Επιλέγετε την α λα καρτ, την διακρατική εξέταση κάποιων κυβερνητικών περιόδων. «εμείς θέλουμε φως για όλα χωρίς πρόσωπα στο απυρόβλητο, χωρίς μεθοδευμένες αποκαλύψεις», πρόσθεσε.

«Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνώνται διεξοδικά όλες οι υποθέσεις με υποψίες παράνομων δραστηριοτήτων. Ομως, η εμπειρία από όλες τις ειδικές Επιτροπές, δείχνει ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για τα αποτελέσματα», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Αθ.Βαρδαλής (ΚΚΕ).

«Η προχειρότητά σας είναι για άλλη μια φορά ολοφάνερη» σχολίασε εκ μέρους της Ενωσης Κεντρώων ο κ. Ι. Σαρίδης.

«Διαφάνεια για όλα. Θέλουμε θεσμική διαφάνεια και θωράκιση» τόνισε ο κ. Σπ.Δανέλλης (Ποτάμι) αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην τακτική της σημερινής κυβέρνησης για απ’ευθείας αναθέσεις προκειμένου να εκτελεστούν διάφορα έργα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή