Αχτσιόγλου: Το ΔΝΤ επιθυμεί την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Αχτσιόγλου: Το ΔΝΤ επιθυμεί την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση δίνει έναν μεγάλο αγώνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και μία μεγάλη μάχη για τα εργασιακά» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο συνέδριο «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και, συγκεκριμένα, στην ενότητα «Εργασιακές Σχέσεις & Ανάπτυξη».

«Μία διαπραγμάτευση», όπως είπε, «στην οποία οι ελληνικές θέσεις αντανακλούν την ανάγκη να ανοίξει ένας νέος δρόμος, για να δοθεί ξανά μία προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Απέναντι στις θέσεις αυτές είναι οι θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ για περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση, περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και καταπάτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Για το ΔΝΤ, αλλά και για τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της Ευρώπης, ένα πράγμα είναι σαφές: Η Ελλάδα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων αποτελεί το παράδειγμα που πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη. Ωστόσο, δεν καθορίζεται μόνο η Ευρώπη από τη δικιά μας προσπάθεια, αλλά και η Ευρώπη καθορίζει τη δικιά μας προσπάθεια».

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «όλοι στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως τι θα γίνει στην Ελλάδα και τη διαπραγμάτευση, συζητούν το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αυτήν την ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης για τη χώρα μας». Τόνισε δε, ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η ελληνική πλευρά έθεσε ξανά στο επίκεντρο το ζήτημα της αλληλεγγύης και του σεβασμού στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Έχει γίνει κοινή πεποίθηση πως η επαναφορά αυτού του κεκτημένου ή η επαναφορά αυτών των αρχών είναι αναγκαία απέναντι στις νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις του ΔΝΤ, που, δυστυχώς, βρίσκουν συχνά σύμφωνη και την αξιωματική αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνοψίζοντας, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί, παρά να βασιστεί σε ένα νέο υπόδειγμα, που προϋποθέτει την αναστροφή του brain drain, την ανάσχεση της ανεργίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας. «Για το υπουργείο Εργασίας», διευκρίνισε «μεταρρυθμίσεις είναι, μεταξύ άλλων, η δραστική μείωση της ανεργίας, η διασφάλιση σταθερής και αξιοπρεπούς αμειβόμενης εργασίας και η στήριξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή