Επίθεση από Ν. Κοτζιά κατά του Εϊντε

Επίθεση από Ν. Κοτζιά κατά του Εϊντε

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές εναντίον του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε άφησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία, παρόντος, μεταξύ άλλων, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε, χωρίς να τον κατονομάζει, τον κ. Εϊντε «διαμεσολαβητή» ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε έπειτα από την παρουσίαση των θέσεων της Αγκυρας για τις «τέσσερις ελευθερίες» στη διαπραγμάτευση της Γενεύης. Και διερωτήθηκε αν όσοι επικαλέστηκαν ένα συγκεκριμένο σημείο των συμφωνιών του 1959-60 δεν μεσολαβούν για το Κυπριακό, κάνοντας μάλιστα λόγο για «φιλότουρκη ερμηνεία». «Μήπως δεν είναι διαμεσολάβηση αλλά δικηγορία όταν αναλαμβάνουν να τους εξηγήσουν πώς να διατυπώσουν καλύτερα τα αιτήματά τους προς την Ε.Ε.; Μήπως λειτουργούν ως λομπίστες στην υπηρεσία της Τουρκίας;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Ο ΥΠΕΞ ξεκίνησε λέγοντας: «Περισσότερη εντύπωση μου προκάλεσε η συμπεριφορά διεθνούς διαμεσολαβητή που, όπως ομολόγησε, δεν είχε διαβάσει καν, τα δύο χρόνια που χειρίζεται το Κυπριακό, τις αποφάσεις του οργανισμού για τον οποίο εργάζεται. Τι έκανε αυτός ο διαμεσολαβητής; Μήπως αντί να διαμεσολαβεί ανάμεσα στις δύο κοινότητες ανακήρυξε εαυτόν σε διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε.; Αναρωτιέμαι, έχει τέτοια εξουσιοδότηση και από ποιον;».

Επ’ αυτού, ο κ. Κοτζιάς προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι καλοδεχούμενη στην Ε.Ε., ωστόσο, επισήμανε, «οι άλλοι δεν έχουν καμία δουλειά να θεωρούν ότι με αφορμή το Κυπριακό οφείλουν να συμβάλουν στην ικανοποίηση απαιτήσεων της Τουρκίας που αφορούν τις σχέσεις της με την Ε.Ε.». Ο κ. Κοτζιάς έκλεισε τη μακροσκελή ομιλία του, λέγοντας ότι η Αθήνα στηρίζει σταθερά κάθε επιλογή της Λευκωσίας στην εσωτερική πτυχή της διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό και τάσσεται κατά των τουρκικών στρατευμάτων και ενός συστήματος εγγυήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή