Εκπρόθεσμες και ακοστολόγητες τροπολογίες εκ νέου στη Βουλή

Εκπρόθεσμες και ακοστολόγητες τροπολογίες εκ νέου στη Βουλή

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γνωστό, προβληματικό και ιδιαίτερα έντονο την τελευταία διετία, φαινόμενο των εκπρόθεσμων τροπολογιών έκανε σήμερα στο Κοινοβούλιο την επανεμφάνισή του. Και πάλι στο πλαίσιο συζήτησης για την ενσωμάτωση Οδηγίας της ΕΕ στην εθνική νομοθεσία, κατατέθηκαν ως και το μεσημέρι, δύο ώρες από την έναρξη της συζήτησης, 24 τροπολογίες, εκ των οποίων οι 16 είναι υπουργικές. Εξ αυτών, οι 22 χαρακτηρίζονται από τις υπηρεσίες της Βουλής «Εκπρόθεσμες», δηλαδή κατατέθηκαν πέραν των απαγορευτικών χρονικών ορίων που θέτει ο Κανονισμός, προκειμένου να γίνουν αποδεκτές, να συζητηθούν ή και να ψηφιστούν. Αγνωστο παρέμενε εξ αρχής, αν κυβέρνηση ή βουλευτές σχεδίαζαν να καταθέσουν και νέες τροπολογίες, έως τη στιγμή της ψηφοφορίας το απόγευμα.

Δύο είναι τα κυρίως ενδιαφέροντα στοιχεία: Πρώτον, ότι καταγράφονται για πολλοστή φορά προβληματικά στοιχεία όσον αφορά την κοστολόγηση των προτεινομένων από την κυβέρνηση ρυθμίσεων και, Δεύτερον ότι εντοπίζονται ρυθμίσεις χωρίς επείγοντα χαρακτήρα – κάτι το οποίο θα δικαιολογούσε ενδεχομένως την εσπευσμένη προώθησή τους προς ψήφιση.

Ως προς το πρώτο, χαρακτηριστικότερη, μεταξύ των 21 τροπολογιών, είναι εκείνη η οποία επιχειρεί να ρυθμίσει θέματα σχετικά με την «διαδικασία επιβολής και είσπραξης Τέλους Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης Αερολιμένων». Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Εκθεσή του «αποκαλύπτει» ότι το επισπεύδων Υπουργείο (Οικονομικών) επιεικώς αδιαφόρησε έναντι της εκ του Συντάγματος υποχρέωσής του να αποστείλει όλα εκείνα τα οικονομικά στοιχεία που θα επέτρεπαν στο ΓΛΚ την κοστολόγηση των ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω Εκθεση αφού σημειώνεται πως «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού (και) απώλεια (και) αύξηση δημοσίων εσόδων, τονίζεται χωρίς περιστροφές: «Το επισπεύδον Υπουργείο δεν έχει ποσοτικοποιήσει τα ανωτέρω αποτελέσματα, έστω και κατ’ εκτίμηση, ώστε να μπορεί να συναχθεί συμπέρασμα για την τελική επίπτωση των προτεινόμενων ρυθμίσεων».

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των υπαρχουσών προβλέψεων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις (νομοσχέδια, διατάξεις, τροπολογίες) θα πρέπει να συνοδεύονται από εκτίμηση-υπολογισμό κόστους, ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να γνωρίζει τις οικονομικές επιπτώσεις όσων καλείται, κάθε φορά, να ψηφίσει.

Αλλη τροπολογία, αυτή τη φορά του Υπουργείου Τουρισμού, προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης ειδικών συμφωνιών «συμπαραγωγής και συνδιαφήμισης του ΕΟΤ, που δεν μπορούν εκ της φύσης και της ιδιαιτερότητάς τους να αποτελούν αντικείμενο διαγωνιστικών διαδικασιών». Επ’ αυτής, το ΓΛΚ στην Εκθεσή του, απλώς σημειώνει πως «από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν προκαλείται, σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του ΕΟΤ», ενός Οργανισμού που επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τρίτη τροπολογία, αφορά την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ). Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προβλέπεται καταβολή επιδόματος στον Συντονιστή της ΕΕΔΑ, αύξηση κατά ένα μέλος των μελών της, σύσταση επιπλέον τριών θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού και επιπλέον δύο οργανικών θέσεων γραμματειακής και τεχνικής υποστήριξης της ΕΕΔΑ. Επ’ αυτών, το ΓΛΚ αναφέρει ότι πρόκειται για ουσιαστικά τρία διαφορετικά είδη δαπανών. Για το προαναφερθέν  επίδομα η ετήσια δαπάνη υπολογίζεται σε περίπου 3,6 χιλ. ευρώ. Για το νέο μέλος της ΕΕΔΑ «το ύψος της αποζημίωσης δεν έχει προσδιοριστεί από τους επισπεύδοντες». Για τις «επιπλέον θέσεις», σημειώνεται: «Το ύψος της δαπάνης, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί από τους επισπεύδοντες, εκτιμάται στο ποσό των περίπου 90 χιλ. ευρώ ετησίως».

Στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης και με αφορμή μία εκ των υπουργικών τροπολογιών, προκλήθηκε ένταση, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν.Δένδιας εξέφρασε την εντονότατη ενόχληση της ΝΔ για την επίμαχη κυβερνητική πρακτική. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση τροπολογίας για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις … οργανωμένες αγορές χονδρικής πώλησης νωπών αγροτικών προϊόντων και την Κεντρική Λαχαναγορά Πατρών.

Ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε εντόνως ποιό είναι το επείγον στοιχείο της εν λόγω ρύθμισης που καθιστά αναγκαία την εσπευσμένη κατάθεση και ψήφισή της, και γενικεύοντας το σχόλιό του για το διαρκές φαινόμενο των τροπολογιών, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα είπε: «Επιτέλους, πού θα φθάσει η γελοιότητα αυτή»;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή