Aφορολόγητο στις 5.900 ευρώ και μείωση στις συντάξεις

Aφορολόγητο στις 5.900 ευρώ και μείωση στις συντάξεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του αφορολογήτου στις 5.900 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα, καθώς και περικοπές στις συντάξεις 900.000 συνταξιούχων θα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, είπε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες των προηγούμενων ημερών για τα επώδυνα μέτρα που έρχονται.

Ο κ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μίλησαν στους βουλευτές για όλο το πακέτο της συμφωνίας, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, και εξέφρασαν αισιοδοξία ότι σήμερα κιόλας θα κλείσει η τεχνική συμφωνία (staff level agreement) και θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Η ενημέρωση των βουλευτών έγινε ύστερα από πρωτοβουλία του Δημ. Καμμένου.

Ειδικότερα, για τις περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες –όπως έγραψε χθες η «Κ»– αναμένεται να ξεκινήσουν από το 2019, αναφέρθηκε ότι θα αφορούν 900.000 συνταξιούχους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων, και θα επιβαρύνουν κατά πρώτο λόγο αυτούς του ΤΕΒΕ, στη συνέχεια του Δημοσίου και τέλος του ΙΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς οδηγεί σε μειώσεις έως 30% για ορισμένους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ), 15% στο Δημόσιο και 5% στο ΙΚΑ.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αναφέρθηκε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ισχύσουν μετά το 2019, ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθούν σε εφαρμογή ακόμη και μετά το 2020.

Αναλυτικά ενημέρωσε, εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος τους βουλευτές για τα «αντίμετρα», εκφράζοντας βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστούν, καθώς ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερκαλυφθεί το 2017 και το 2018. Σημειώνεται, πάντως, ότι η εφαρμογή των αντιμέτρων θα εξαρτηθεί από την πρόβλεψη για την υπερκάλυψη των στόχων για το 2019 και 2020.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, τα αντίμετρα περιλαμβάνουν:

• Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 29% σε 26%.

• Μείωση του χαμηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 22% σε 20%. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αντισταθμίσει εν μέρει την επιβάρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα από τη μείωση του αφορολογήτου.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μείωση κατά μέσον όρο 5%, έναντι αρχικής επιδίωξης της κυβέρνησης για μείωση κατά 30%.

• Επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού για όλες τις οικογένειες (με ποσό συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ).

• Μείωση εισφοράς συνταξιούχων για φάρμακα κατά 100% για συντάξεις κάτω των 700 ευρώ και κατά 50% για συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

• Επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης (με ποσό συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ).

• Επίδομα για πρώτο ή δεύτερο παιδί (με ποσό συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ).

Το πολιτικό «τάιμινγκ» της ψήφισης των μέτρων απασχόλησε τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος ρώτησε τους βουλευτές κατά πόσον προτιμούν να ψηφιστούν τα μέτρα πριν ή μετά το Πάσχα.

Υπενθυμίζεται ότι υπό την πίεση του ΔΝΤ για εφαρμογή από το 2019 των περικοπών στις συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος έχει αντιπροτείνει τις εξής εναλλακτικές:

1. Να μειωθεί, αλλά όχι να καταργηθεί πλήρως, η προσωπική διαφορά το 2019, με δημοσιονομικό όφελος κατά 0,7% του ΑΕΠ αντί 1%. Το κενό θα καλυφθεί με τη μείωση του αφορολογήτου κατά 0,3% του ΑΕΠ. Στη συνέχεια, το 2020, θα μειωθεί περαιτέρω κατά 0,7% του ΑΕΠ το αφορολόγητο.

2. Εναλλακτικά, κι αν οι θεσμοί επιμείνουν στην πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η ελληνική πλευρά ζητεί να γίνει σε δύο χρόνια, το 2019 και το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή