Προσπάθειες κατευνασμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Προσπάθειες κατευνασμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάχυτη εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο κλείσιμο της αξιολόγησης έχει να κάνει, κυρίως, με την πολιτική διαχείριση της συμφωνίας από την κυβέρνηση ενισχύεται ημέρα με την ημέρα. Η χθεσινή ενημέρωση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ανέδειξε, σύμφωνα με τα λεγόμενα συμμετασχόντων, ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι με τη διαπραγμάτευση υπουργοί είναι περισσότερο ανήσυχοι για τις αντιδράσεις που θα προκύψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, η οποία –παρεμπιπτόντως– μετά και τη χθεσινή ενημέρωση παραμένει συμπαγής όσον αφορά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή. Επιπλέον, τα θέματα που προβάλλονται ως ακόμη ανοικτά είναι αυτά που αφορούν τις ιδιαίτερες «ευαισθησίες» των μελών της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των κομματικών στελεχών. Απ’ ό,τι κατέστη σαφές χθες, οι περικοπές και τα μέτρα που αφορούν δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή η μείωση στο αφορολόγητο και οι μειώσεις στις συντάξεις, έχουν συμφωνηθεί. Οι όποιες εκκρεμότητες αφορούν τα εργασιακά, το πεδίο όπου η κυβέρνηση επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο αρμόζον στο προφίλ που προβάλλει ως αριστερού προσανατολισμού και, βεβαίως, τη ΔΕΗ, όπου, πέραν των ιδεολογικών, υπάρχουν και τα πρακτικά ζητήματα των αντιδράσεων που προκύπτουν και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα επηρεάσουν τους βουλευτές.

Στο θέμα των εργασιακών, η κυβέρνηση επενδύει σε ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης στις θέσεις της και ταυτόχρονα επικριτικό έναντι της επιμονής του ΔΝΤ, από τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκάι Ράιντερ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό που η Αθήνα περιμένει να ακούσει είναι ότι όσα έχει ήδη κάνει είναι υπεραρκετά και ότι δεν πρέπει να επιβληθεί στην Ελλάδα ο –κατά τον ΣΥΡΙΖΑ– «εργασιακός μεσαίωνας», ότι, δηλαδή, θα πρέπει να μετακινηθεί από τις απαιτήσεις του το ΔΝΤ. Στο θέμα της ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πρόκειται να βρεθεί σήμερα στην Κοζάνη, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες των τοπικών αρχών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά προγραμματίστηκε για χθες, αναβλήθηκε με επίκληση ανειλημμένων υποχρεώσεων κάποιων εκ των μελών της και πιθανόν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι όσο παραμένουν θολά σημεία στη διαπραγμάτευση και δεν έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα, πιθανόν μια συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να προκαλούσε αχρείαστες αναταράξεις στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης.

Πάντως, η συζήτηση, χθες, κατά την ενημέρωση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, προκάλεσε ερωτήματα ως προς τον χρόνο ψήφισης των νέων μέτρων. Οι βουλευτές του μικρού κυβερνητικού εταίρου εξέφρασαν την προτίμησή τους τα μέτρα να ψηφιστούν πριν από το Πάσχα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε η εντύπωση ότι με ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα συμφωνούσαν και οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος. Από το Μαξίμου, πάντως, διευκρίνιζαν ότι το θέμα της ψήφισης των μέτρων είναι πολύ πιο σύνθετο και σχετίζεται με τη μεγάλη εικόνα, το σύνολο της διαπραγμάτευσης, την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και τη συζήτηση για τα μέτρα του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή