Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» η Αγκυρα

Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» η Αγκυρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πέντε άμεσες προτεραιότητες τοποθετεί την κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την Αγκυρα, ξεκινώντας με τον τερματισμό της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» στη Συρία. Οπως αναφέρεται στην τουρκική ανακοίνωση, στο συμβούλιο «αξιολογήθηκαν πλήρως τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και οι διαφορές στο Αιγαίο, στη βάση των εξελίξεων που παρατηρούνται στην περιοχή την τελευταία περίοδο». Σύμφωνα με το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ο εποικοδομητικός διάλογος και οι σχέσεις καλής γειτονίας παραμένουν βασική επιλογή επίλυσης των διμερών προβλημάτων με την Ελλάδα, «κατέστη ωστόσο σαφές ότι δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση τετελεσμένα γεγονότα».

Για το Κυπριακό γίνεται λόγος στην απόφαση την κυπριακής Βουλής για τη σχολική διδασκαλία του «ενωτικού» δημοψηφίσματος του 1950 και τονίζεται ότι «είναι εφικτή η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μόνο κατόπιν βημάτων των Ελληνοκυπρίων για οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Μιλούν για δίκαιη λύση, η οποία, όπως υπογραμμίζεται, θα πρέπει να τεθεί στη βάση της «ισότιμης εταιρικής σχέσης», ενώ κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους ότι «τρενάρουν τον χρόνο». Το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας ουσιαστικά αποτυπώνει ευκρινώς και ευθέως τις τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις στην ένταση των τόνων ή τη χρήση για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους της κατάστασης στο Αιγαίο, γίνεται σαφές ότι οι επιδιώξεις της Αγκυρας δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά μέσα από ένα πρίσμα προσωρινής σκοπιμότητας με βραχύ στόχο την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο συνταγματικό δημοψήφισμα.

Εικονική αερομαχία

Στον εναέριο χώρο σημειώθηκε και χθες μια εικονική αερομαχία ανάμεσα σε δύο ελληνικά (από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα) και δύο τουρκικά F-16. Οι εμπλοκές τείνουν να γίνουν ρουτίνα, καθώς μόλις τις τελευταίες δέκα ημέρες καταγράφηκαν έξι. Η χθεσινή εμπλοκή καταγράφηκε στις 12.15 στα νοτιοδυτικά των Ψαρών. Επίσης, χθες, η Υδρογραφική Υπηρεσία Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX (352/17) με την οποία δεσμεύθηκε μικρή περιοχή στα διεθνή ύδατα στα νότια του Καστελλόριζου για πραγματοποίηση άσκησης πυρών από τουρκικό πολεμικό. Κατά τα ειωθότα, από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία εκδόθηκε ακυρωτική NAVTEX, καθώς την ευθύνη έκδοσης Οδηγίων στη συγκεκριμένη περιοχή έχει η Αθήνα.

Η Αγκυρα συνεχίζει, με τον τρόπο αυτό, να συντηρεί το σκηνικό έντασης και προκλήσεων στο Αιγαίο, προκλήσεις που το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί και σε σχέση με την Κύπρο, με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις δέσμευσης περιοχών εντός των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ για τουρκικές ασκήσεις ακόμη και με πραγματικά πυρά.

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του χθες στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά το δημοψήφισμα θα υπάρξει αλλαγή στάσης από την πλευρά της Τουρκίας. «Τους τελευταίους μήνες βλέπουμε σκλήρυνση των θέσεών της και υποχώρηση από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή