Αποψη: Ουδέν νεώτερον για το Αιγαίο, σκλήρυνση στο Κυπριακό

Αποψη: Ουδέν νεώτερον για το Αιγαίο, σκλήρυνση στο Κυπριακό

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν απολύτως αναμενόμενο ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα περιελάμβανε το Αιγαίο και το Κυπριακό στις πέντε βασικές προτεραιότητες εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής που απασχολούν την τουρκική κυβέρνηση. Ειδικά για το Αιγαίο, η διατύπωση της σχετικής ανακοίνωσης δεν περιλαμβάνει κάτι καινούργιο, πέρα από τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας, που φροντίζει διαχρονικά και με διάφορους τρόπους να υπογραμμίζει τις αξιώσεις της στον αέρα και στη θάλασσα του αιγαιακού χώρου, όπως και στο θέμα των «γκρίζων ζωνών». Με αυτή την έννοια, πάντως, είναι φανερό ότι οι εντάσεις που προκαλούνται πρόσφατα από την τουρκική πλευρά δεν γίνονται απλώς και μόνο για εσωτερική κατανάλωση ενόψει του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα.

Αν υπάρχει κάποια διαφορά στο κείμενο της ανακοίνωσης, αυτή είναι η «προειδοποίηση» ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση «τετελεσμένα γεγονότα», με την οποία πλαισιώνει τη διαβεβαίωση ότι βασικές επιλογές της στην επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα παραμένουν ο εποικοδομητικός διάλογος (προφανώς σε διμερές επίπεδο) και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι σαφές, βέβαια, ότι η «προειδοποίηση» απευθύνεται προς υπουργούς και θεσμικούς παράγοντες της ελληνικής πλευράς που με δηλώσεις τους ενοχλούν κατά καιρούς την Αγκυρα, στη συνεχή προσπάθεια να καταγράφονται συνεχώς οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές αμφισβητήσεις.

Ωστόσο, η τουρκική ανακοίνωση είναι πιο σκληρή και συγκεκριμένη στο Κυπριακό. Καθιστά σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση ενοχλήθηκε σφόδρα από την απόφαση της κυπριακής Βουλής να διδάσκεται το «ενωτικό» δημοψήφισμα του 1950 στα σχολεία και ουσιαστικά απαιτεί την ακύρωση αυτής της απόφασης, προκειμένου να συνεχιστούν οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις. Αυτό σημαίνει η διατύπωση «είναι εφικτή η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μόνον κατόπιν βημάτων των Ελληνοκυπρίων για οικοδόμηση εμπιστοσύνης». Κατά τα λοιπά, η «δίκαιη λύση» που υποτίθεται ότι επιζητεί η Τουρκία στο Κυπριακό αποτυπώνει τις απόψεις της περί «ισότιμης εταιρικής σχέσης» και ταυτόχρονα επιρρίπτει την ευθύνη για την καθυστέρηση στη Λευκωσία.

Με λίγα λόγια, το συμπέρασμα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι ότι η Αγκυρα παραμένει σταθερή στην πολιτική και τις πάγιες θέσεις της σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά και κανείς δεν περίμενε ότι θα υιοθετούσε μια πιο ευέλικτη στάση. Κάτι τέτοιο θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους. Επομένως η Ελλάδα θα συνεχίσει και αυτή να πορεύεται όπως αναγκάστηκε να μάθει πριν από αρκετές δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή