Προσεγγίσεις γιατί είναι έκτακτη η κατάσταση

Προσεγγίσεις γιατί είναι έκτακτη η κατάσταση

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση είναι «έκτακτη», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την αποδοχή της κοινωνίας και δεν μπορεί να ασκήσει πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά, γι’ αυτό και οι εκλογές είναι λύση. Δεν διέλαθε την προσοχή της Ν.Δ. το γεγονός ότι ο Κώστας Σημίτης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ στην ουσία στήριξε το βασικό πολιτικό πρόταγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ίδιο έκανε και η Φώφη Γεννηματά την περασμένη Παρασκευή, συμφωνώντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει «το ταχύτερο δυνατό».

Φαινομενικά, δεν συνδέονται μεταξύ τους. Αλλά στο μακρύ νήμα της δημιουργίας ενός πλειοψηφικού ρεύματος, μπορεί και να συνδέονται. Οπως και η πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη να μοιραστεί τους προβληματισμούς του με τους αρχηγούς των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και να οικοδομήσει μέτωπο κατά του Αλέξη Τσίπρα. Κάπως έτσι, την περασμένη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην κ. Γεννηματά. Τις λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνάντησης ανέλαβαν τα γραφεία τους. Γιατί τώρα; Η συγκυρία της μετέωρης διαπραγμάτευσης και η ατμόσφαιρα κατάθλιψης που πλανάται στην κοινωνία με τη βαριά αίσθηση ότι έπονται και χειρότερα, είναι ο ένας λόγος. Οπως το έθετε συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., «δεν είμαστε παρακολουθητές των πραγμάτων, μιλάμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και αναπτύσσουμε σχέσεις με την κοινωνία». Αυτός είναι ο προφανής στόχος. Ο άρρητος, παρότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει ότι θα προτιμούσε το ΠΑΣΟΚ ως μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο, είναι ότι οι άνθρωποι που κάποτε εκφράστηκαν ως «νοικοκυραίοι» του Κώστα Σημίτη, ένα κεντρώο κοινό, τώρα στρέφονται προς τη Ν.Δ. Μένει να φανεί αν το κύμα αυτό θα ανακοπεί από την «Ωρα Αποφάσεων». Αλλά εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να επιμείνει στον διμέτωπο που έχει κηρύξει έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και έναντι της Δεξιάς. Εξ ου και παρότι η κ. Γεννηματά δέχθηκε το ραντεβού της Παρασκευής –δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κάνει διαφορετικά– από τη Χ. Τρικούπη δεν εκπέμπεται ο ίδιος ενθουσιασμός με την Πειραιώς.

Οι αναφορές

Τυχαίες δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε οι αναφορές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων συμφωνήθηκε από τα γραφεία των δύο προέδρων πριν από τη συνάντηση, ότι πέραν των συγκλίσεων, «τα δύο κόμματα διατηρούν το καθένα τις δικές του γνωστές και διατυπωμένες θέσεις». Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να έρθει σε δύσκολη θέση και επιδιώκει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, η Ν.Δ. δεν αρκείται στον αέρα της πρώτης πολιτικής δύναμης. Για τον κ. Μητσοτάκη έχει σημασία ότι το αίτημα που διατυπώνει για την ανάγκη επανεκκίνησης της χώρας και πολιτικής αλλαγής εκφράζεται πλέον και από ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης ζητήσει εκλογές για να φύγει ο κ. Τσίπρας, ενώ την αντίθεσή τους σε βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής εκφράζουν το Ποτάμι, η Ενωση Κέντρου και το ΚΚΕ.

«Σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει παραδώσει τη χώρα και την οικονομία στην αβεβαιότητα, είναι σημαντικό να υπάρχει μια ισχυρή βάση συνεννόησης έστω στα βασικά», λένε κύκλοι της Πειραιώς. Ολα αυτά συνδέονται με το ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. βλέπει το γήπεδο ως πολιτικός που θέλει να εκφράσει την πλειοψηφία του «μέτρου και της λογικής». Δηλαδή του μεσαίου χώρου, που έχει τις δικές του πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές από ένα ευρύ φάσμα. Εκεί ανήκουν ψηφοφόροι που ψήφισαν Ν.Δ., ενώ στο παρελθόν είχαν εμπιστευθεί για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ψηφοφόροι του Ποταμιού και ανένταχτοι κεντρώοι, κοινό που επιδιώκει να συσπειρώσει με την πρωτοβουλία του. Οσο για τον κ. Σημίτη, δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η Πειραιώς δεν σχολίασε τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού. Στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη έλεγε στην «Κ» ότι «ανεξάρτητα από τις ευθύνες για την περίοδο διακυβέρνησής του, κρατάμε τις διαπιστώσεις ενός πρώην πρωθυπουργού για την ανησυχητική κατάσταση της χώρας και την ανάγκη να οδηγηθεί σε εκλογές». Προσοχή: οι άνθρωποι του κ. Μητσοτάκη διευκρινίζουν ότι η Ν.Δ. σέβεται την αυτοτέλεια των κομμάτων και επιδιώκει τις ευρύτερες δυνατές συνεργασίες. Αυτό δεν σημαίνει μόνο το μέγιστο των ανθρώπων που θα συνταχθούν μαζί της. Σημαίνει και το μέγιστο των κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή