Η τακτική της Ν.Δ. για την αλλαγή του Συντάγματος

Η τακτική της Ν.Δ. για την αλλαγή του Συντάγματος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλπο γκρόσο ετοιμάζει η Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση. Ενώ αρκετοί προεξοφλούν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα περιέλθει στη δεινή θέση να είναι αμυνόμενος, δεν είναι απίθανο και αυτή η κυβερνητική επιλογή να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ ως μπούμερανγκ.

Πριν όμως μπούμε σε λεπτομέρειες, χρειάζεται μία παρένθεση. Δόθηκε παραδόξως μικρή σημασία στο γεγονός ότι η συνταγματική αναθεώρηση θα έχει στόχο, λέει, την «ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού»! Η φράση δεν είναι του γράφοντος. Ανήκει στους κ. Γ. Κατρούγκαλο, Κ. Χρυσόγονο και Χρ. Βερναρδάκη, που συνυπέγραψαν την κυβερνητική πρόταση και προανήγγειλαν και κάτι ακόμη πιο καινοφανές. «Η αναθεώρηση δεν μπορεί να είναι συναινετική. Τα διακυβεύματα από τη φύση τους προϋποθέτουν σύγκρουση» έγραψαν, παραβλέποντας ότι σε όλο τον δημοκρατικό κόσμο η κορυφαία αυτή θεσμική διαδικασία αξιώνει τη μέγιστη διακομματική συναίνεση.

Κατόπιν τούτων, η «Κ» επιχείρησε να διερευνήσει πώς θα αντιδράσει η Ν.Δ. και προέκυψε μια μάλλον απροσδόκητη είδηση. Η Ν.Δ. όχι μόνον δεν θα μπλοκάρει εν συνόλω την αναθεώρηση, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, θα υπερψηφίσει κάποια άρθρα προκειμένου αυτά να λάβουν πάνω από 180 ψήφους και στην επόμενη Βουλή να χρειάζεται για να αναθεωρηθούν απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Ο λόγος που θα το κάνει κρύβεται σε μια λεπτομέρεια γνωστή στους μυημένους. Η οριστική διατύπωση των συνταγματικών άρθρων αποφασίζεται από την επόμενη Βουλή και όχι από την παρούσα, που απλώς αποφασίζει ποια άρθρα είναι υπό αναθεώρηση. Και καθώς η Ν.Δ. προεξοφλεί ότι θα έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή φαίνεται να καταλήγει στην εξής λογική: «Ας δώσουμε τη συναίνεσή μας τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ σε κάποια άρθρα, ακόμη και αν διαφωνούμε με τις διατυπώσεις που προτείνει, για να μπορούμε να τα αλλάξουμε εμείς κατά το δοκούν, όταν γίνουμε κυβέρνηση». Η Ν.Δ. ξέρει, άλλωστε, ότι, αν δεν το πράξει, θα πάει εντελώς χαμένη και αυτή η αναθεώρηση. Διότι, κατά το Σύνταγμα, όποια άρθρα εγκριθούν τώρα μόνον με 151 ψήφους θα χρειάζονται στην επόμενη Βουλή 180, πλειοψηφία που θα είναι μάλλον πιο δύσκολο να επιτευχθεί.

Η Ν.Δ. έχει σχεδόν καταλήξει και στα άρθρα που θα δώσει τη συναίνεσή της. Πρόκειται για τα 60, 61, 62 και 86 (βουλευτική ασυλία, ευθύνη των υπουργών), το 68 (σύσταση εξεταστικών επιτροπών), το 84 (πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση) και το 90 (ανάδειξη ανώτατων δικαστικών). Δεν είναι απίθανο η Ν.Δ. να συναινέσει επίσης και στην αλλαγή των 35 και 32 (αρμοδιότητες – τρόπος εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας), ασχέτως αν διαφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται από τον λαό. Αλλά είναι πιθανόν να προσφέρει και σε αυτά τη συναίνεσή της, καθώς και η Ν.Δ. επιθυμεί να αποσυνδέσει την προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών με την ανάδειξή του από ένα διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.

Είναι προφανές, τέλος, ότι η επιλογή αυτή της Ν.Δ. ενέχει και ένα ρίσκο στην περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις διαψευσθούν και ξανακερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά, όπως είπε στην «Κ» ο κ. Κ.Τασούλας, που έχει την ευθύνη διαμόρφωσης της πρότασης της Ν.Δ. μαζί με διακεκριμένους συνταγματολόγους, «θα το πάρουμε αυτό το “ρίσκο” για δύο λόγους: πρώτον, γιατί στην ιστορία κανείς λαός δεν έχει επιλέξει εν γνώσει του να αυτοκτονήσει και, δεύτερον, γιατί ο Τσίπρας αντιμετωπίζει την αλλαγή του Συντάγματος ως το τελευταίο σωσίβιο που θα πετάξει στους ήδη βρεγμένους ψηφοφόρους του, υποσχόμενος για μία ακόμη φορά να τους σώσει, ενώ εμείς ως απαραίτητο εργαλείο για την ανοικοδόμηση της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή