Ν.Δ.: Η αξιολόγηση θα «κλείσει», αλλά με κόστος μη αναστρέψιμο

Ν.Δ.: Η αξιολόγηση θα «κλείσει», αλλά με κόστος μη αναστρέψιμο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση η Πειραιώς τόσο ευθέως όσο και διά της πλαγίας οδού – μέσω συγκλίσεων και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, έστω στον ελάχιστο κοινό τόπο: οι συναντήσεις του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς του αντιπολιτευτικού δημοκρατικού τόξου –συνεχίζονται σήμερα με το ραντεβού με τον Στ. Θεοδωράκη– επιδιώκεται να αναδείξουν ότι η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση είναι κοινή και το αίτημα για εκλογές, προκειμένου να φύγει «η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», έχει τις ευλογίες και άλλων δυνάμεων. Κι αυτό διότι παραμένει κυρίαρχη η πεποίθηση στον τρίτο όροφο της Πειραιώς ότι η ζημιά που έχει προκαλέσει ο κ. Τσίπρας είναι τόσο μεγάλη, ώστε, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα «θα σέρνεται». Την εκτίμηση αυτή, άλλωστε, μετέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στις επαφές που είχε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά τον προβληματισμό και την ανησυχία που επικρατούν στην Πειραιώς, πάντως, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τελικά την αξιολόγηση, αλλά με κόστος που ενδέχεται να είναι μη αναστρέψιμο για την πραγματική οικονομία. Το δίλημμα επανέλαβε χθες ο Aδ. Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας (Real fm) ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια δύσκολη απόφαση: ή να κλείσει την αξιολόγηση αμέσως ή να κάνει εκλογές». Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. όσο και οι επιτελείς του δεν θεωρούν τυχαία την επιμονή της κυβέρνησης η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις να μεταφερθεί για το 2020, ώστε η περικοπή να εφαρμοστεί εκτός των ορίων του δικού της εκλογικού χρόνου και η «καυτή πατάτα» να περάσει στην επόμενη κυβέρνηση.

Για την Πειραιώς, η δημιουργία μετώπου κατά της κυβέρνησης μέσω των συναντήσεων του κ. Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να αναδειχθεί η απομόνωση του κ. Τσίπρα, είναι προφανώς ευπρόσδεκτη. Ακόμη πιο ευπρόσδεκτη είναι η προσχώρηση και άλλων δυνάμεων στο αίτημα της Ν.Δ. για πολιτική αλλαγή και κάλπες. Η Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συνάντηση της Παρασκευής με τη Φώφη Γεννηματά, παρά τον συγκρατημένο τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισε η Χαρ. Τρικούπη. Περισσότερα, πάντως, προσδοκά η Πειραιώς από το σημερινό τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αλλωστε, ο κ. Θεοδωράκης ουδέποτε δήλωσε ότι τον χωρίζει «άβυσσος» από τη Ν.Δ. Εχει εκφραστεί με μεγαλύτερη ένταση κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της συνεργασίας και συνεννόησης των δυνάμεων του φιλοευρωπαϊκού τόξου. Περισσότερα θα σηματοδοτήσει το ανακοινωθέν που θα προκύψει από τη συνάντηση, το οποίο ήδη από το βράδυ της Δευτέρας βρισκόταν σε συζήτηση ανάμεσα στους επιτελείς των δύο αρχηγών.

Με Λεβέντη, Κουτσούμπα

Ακολουθούν οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον Β. Λεβέντη την Τετάρτη και με τον Δ. Κουτσούμπα την Πέμπτη. Παρότι η Πειραιώς γνωρίζει ότι κάθε κόμμα έχει διαφορετική στρατηγική και στόχευση, επιδιώκει τη σύγκλιση στο μίνιμουμ, ενώ ταυτόχρονα με την εν λόγω πρωτοβουλία ενισχύεται το ηγετικό προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, ενδεικτικό της πίεσης που θα συνεχίσει να ασκείται στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι με εντολή του κ. Μητσοτάκη ο Κ. Χατζηδάκης θα παραστεί την ερχόμενη Πέμπτη απρόσκλητος στα εγκαίνια της σήραγγας των Τεμπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή