Στασιμότητα στο Κυπριακό, παρά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Στασιμότητα στο Κυπριακό, παρά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημαντική –ωστόσο περιορισμένη– αξία της διατήρησης ανοικτών διαύλων ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου εξυπηρέτησε η τελευταία συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Επί της ουσίας ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε, κάτι που ήταν εκ των πραγμάτων αναμενόμενο, δεδομένου ότι απομένουν περίπου δύο εβδομάδες έως το συνταγματικό δημοψήφισμα της Τουρκίας (ο Τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε πριν από το δείπνο με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και θα ήταν μάλλον αναπάντεχο ο κ. Ακιντζί να εμφανιστεί έτοιμος να συζητήσει σοβαρά για επανέναρξη των επίσημων συνομιλιών. Αντ’ αυτού, ο κ. Ακιντζί ζήτησε να υιοθετηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE), ενώ από την τουρκοκυπριακή πλευρά ετέθη και το ζήτημα της τροπολογίας για το ενωτικό δημοψήφισμα.

Στο τετράωρο δείπνο των δύο ηγετών, όπου συμμετείχαν ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε και η ειδική αντιπρόσωπος στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, φαίνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης κινήθηκε στο πλαίσιο της τακτικής του κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Εν ολίγοις, ο κ. Αναστασιάδης ζητεί να υπάρξει μια λίστα με τα σημεία στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν. Σκοπός του κ. Αναστασιάδη, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο και τις διαπραγματεύσεις πριν –αλλά και μετά– τη Γενεύη, είναι η διαφύλαξη των κοινών σημείων, ώστε κάθε φορά που οι συζητήσεις ξεκινούν, να έχουν κάποιο σημείο εκκίνησης και να μη γίνονται εκ του μηδενός. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε χθες ότι επί τάπητος δεν τέθηκε καθόλου ζήτημα χρονοδιαγράμματος, ούτε όμως και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να εκληφθεί ως σταθμός στην πορεία προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος το οποίο επικρατεί στα Κατεχόμενα είναι ότι οι μάλλον τυπικές δηλώσεις του κ. Χριστοδουλίδη έγιναν αντιληπτές ως επί της ουσίας σχολιασμός της συνάντησης των δύο ηγετών. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι παρέβη την άτυπη συμφωνία Ακιντζί-Αναστασιάδη περί σιωπής γύρω από τη συνάντηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή