Συνάντηση Μητσοτάκη-Θεοδωράκη με συγκλίσεις και διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη-Θεοδωράκη με συγκλίσεις και διαφωνίες

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία σε ζητήματα όπως η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων πέρα και πάνω από τα μνημόνια, διαφωνία, ωστόσο, ως προς την αναγκαιότητα των εκλογών, είναι το βασικό συμπέρασμα από το χθεσινό τετ α τετ του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Στ. Θεοδωράκη. Αυτό, μαζί με την υπόσχεση από την πλευρά του προέδρου της Ν.Δ. ότι «η πόρτα έχει κλείσει» σε ενδεχόμενες μεταγραφές από το Ποτάμι (με αφορμή τον Ιάσ. Φωτήλα). Τούτων δοθέντων, το ανακοινωθέν που προέκυψε από τη συνάντηση –όπως και στην περίπτωση του τετ α τετ της Παρασκευής με την κ. Γεννηματά– καταγράφει ως βασικά θέματα συζήτησης των δύο αρχηγών «το μεγάλο κόστος που πληρώνουν οι πολίτες από την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία και οικονομία και την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, ως συνέπεια του κλίματος αβεβαιότητας στην πραγματική οικονομία με ευθύνη της κυβέρνησης». Η ευθύνη αυτή, πάντως, δεν φτάνει μέχρι τη συμφωνία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Θεοδωράκη για την ανάγκη «να φύγει» η κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό. Από την Πειραιώς ανέμεναν την εν λόγω διαφοροποίηση, καθώς γνωρίζουν ότι το Ποτάμι δεν επιδιώκει εκλογές για λόγους πολιτικής επιβίωσης. Και κρατούν το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του προέδρου της Ν.Δ. στην πραγματικότητα υποχρεώνει τους αρχηγούς να τοποθετηθούν εναντίον της κυβέρνησης, «αν και με διαβαθμίσεις». Το κάθε κόμμα, εξάλλου, διατηρεί τις απόψεις και τις προτεραιότητές του, όπως επίσης αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Από τη Σεβαστουπόλεως σημείωναν –το δήλωσε και ο κ. Θεοδωράκης εξερχόμενος από τη συνάντηση– ότι το μείζον δεν είναι οι εκλογές, παρότι υπάρχει μια «κακή κυβέρνηση». Το μείζον είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου να σωθεί η χώρα. Ο κ. Θεοδωράκης θεωρεί ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει λόγο να προχωρήσει σε εκλογές. Πηγές του Ποταμιού έλεγαν μάλιστα ότι το ζήτημα δεν τέθηκε καν στη συνάντηση. Το ότι το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για τις εκλογές βρίσκεται στον αντίποδα –ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα «σέρνεται»– δεν φάνηκε να επιβαρύνει το κλίμα. Αντιθέτως. Στα ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας και τις τομές που απαιτούνται στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, Μητσοτάκης και Θεοδωράκης συμφωνούν, αν δεν ταυτίζονται πλήρως. Oπως και στην κοινή πεποίθηση ότι απαιτείται η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και στην παιδεία, το οποίο θα ξεπερνά τα μνημόνια, καθώς και στην ανάγκη για ένα σχέδιο τολμηρών αλλαγών στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Αυτές αφορούν μεγάλο μέρος των προτάσεων του Ποταμιού για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κοντά στις θέσεις της Ν.Δ. βρίσκεται και η πρόταση του Ποταμιού για δικαίωμα ψήφου στους Eλληνες του εξωτερικού, που αποτελεί προτεραιότητα για τους δύο. Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωράκης, διαχωρίζοντας τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη από αυτές του κόμματός του, «πολλές από τις απόψεις μας για το πολιτικό σύστημα τις αποδέχεται ο κ. Μητσοτάκης, δεν είμαι σίγουρος ότι τις αποδέχεται η Ν.Δ.». Ζήτημα, κατά πληροφορίες, έθεσε και για τις μεταγραφές βουλευτών του Ποταμιού στη Ν.Δ., επισήμανση που αφορούσε τον κ. Φωτήλα, ο οποίος πήρε πρώτα τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης και στη συνέχεια τον δρόμο για την Πειραιώς. Ο κ. Θεοδωράκης εξέφρασε την άποψη ότι οι βουλευτές που εκλέγονται με ένα κόμμα πρέπει να παραδίδουν την έδρα τους όταν αποχωρούν και ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δεσμεύθηκε ότι πλέον «η πόρτα έχει κλείσει».

Της σημερινής συνάντησης με τον Β. Λεβέντη θα προηγηθεί ολιγόωρη επίσκεψη του προέδρου της Ν.Δ. στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης με στόχο να αναδειχθεί η θετική ατζέντα της «Ελλάδας της δημιουργίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή