Ευθύνες στο Βερολίνο καταλογίζει το Μαξίμου

Ευθύνες στο Βερολίνο καταλογίζει το Μαξίμου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βερολίνο «δείχνει» η Αθήνα για την εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, στο Euro Working Group της περασμένης Πέμπτης, με κυβερνητικά στελέχη να επιρρίπτουν στη γερμανική πλευρά την ευθύνη για όσα ακολούθησαν και περιέπλεξαν τόσο την κατάσταση, ώστε να γίνεται λόγος ακόμα και για διαφαινόμενο αδιέξοδο. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από το άμεσο περιβάλλον του πρωθυπουργού, το νέο στοιχείο που έβαλε το Βερολίνο στη συζήτηση της περασμένη Πέμπτη αφορά τον τρόπο υπολογισμού, αποτίμησης και προβλέψεων όσον αφορά τα μεγέθη που σχετίζονται με την υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι μέχρι σήμερα, σε όλη τη διάρκεια των μνημονιακών προγραμμάτων της χώρας μας, υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, όσον αφορά την απόδοση των μέτρων, τις επιδόσεις της οικονομίας, τις προβλέψεις υλοποίησης των στόχων, τα δημοσιονομικά μεγέθη. Και κανείς δεν έθεσε ποτέ τέτοιο ζήτημα.

Τώρα, όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, το Βερολίνο –ενώ έμεναν μικρές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας– αποφάσισε αίφνης να θέσει ζήτημα εξεύρεσης ενός τρόπου ώστε στο εξής η πρόβλεψη να είναι κοινή. «Δεν δεχόμαστε να υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις για το μέρος της συμφωνίας που αφορά την περίοδο από το 2019 και μετά», ήταν, αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, η θέση που διατυπώθηκε από τη γερμανική αντιπροσωπεία. Ουσιαστικά, από την κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι θεωρούν το εν λόγω ζήτημα μια πρόφαση που επικαλείται η γερμανική πλευρά, προκειμένου να καθυστερήσει η επίτευξη συμφωνίας. «Γι’ αυτό και έχουμε καταστήσει σαφές προς κάθε πλευρά ότι θεωρούμε το ζήτημα πολιτικό και όχι τεχνικό θέμα που άπτεται της διαπραγμάτευσης άμεσα», επισημαίνει κυβερνητική πηγή.

Το κλίμα στο περιβάλλον της κυβερνητικής ηγεσίας δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο χθες, όσον αφορά τις προοπτικές έγκαιρης υπέρβασης των εμποδίων. Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις των άμεσα εμπλεκόμενων υπουργών στις Βρυξέλλες, από το Μαξίμου έκαναν λόγο για διαρκείς επικοινωνίες του πρωθυπουργού σε ανώτερο επίπεδο, με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους. Η βασική θέση της Αθήνας ήταν ότι απαιτείται παρέμβαση και διαβούλευση για να ξεπερασθεί ένα ζήτημα πολιτικού και όχι τεχνικού χαρακτήρα. Πάντως, με το χρονοδιάγραμμα να γίνεται ιδιαίτερα πιεστικό, κυβερνητικές πηγές μετρίαζαν τους στόχους για το Eurogroup της Παρασκευής, θέτοντας ως βασικό ζητούμενο τη συμφωνία για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων και όχι, πλέον, την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο. Είναι κοινός τόπος, πλέον, ότι πολύ δύσκολα θα καλυφθεί η καθυστέρηση και θα υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πριν από το Πάσχα.

Το κλίμα είναι βαρύ στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στην Κ.Ο. και στο κόμμα και είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την εικόνα αδιεξόδου που διαμορφώνεται. Εάν η συμφωνία κλείσει, κυβέρνηση και κόμμα θα κληθούν να διαχειρισθούν το βάρος της δυσαρέσκειας από τα νέα μέτρα που η συμφωνία συνεπάγεται, με το αφήγημα των αντιμέτρων να έχει ήδη ξεθυμάνει. Η παράταση της εκκρεμότητας, από την άλλη πλευρά, ενισχύει την αβεβαιότητα και καθιστά όλο και μεγαλύτερες τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, για τις οποίες επίσης υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός. Και τα δύο σενάρια θα έχουν δυσκολία στη διαχείρισή τους και η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει το λιγότερο κακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή