Κίνηση υψηλού ρίσκου από Τσίπρα

Κίνηση υψηλού ρίσκου από Τσίπρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο πολιτική», διαμηνύει πλέον η Αθήνα προς κάθε κατεύθυνση, όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τους θεσμούς. Το «κλειδί» για να συμβεί αυτό στο αυριανό Eurogroup, στη Μάλτα, βρίσκεται, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, στις πολιτικές πιέσεις που η Αθήνα αναμένει ότι θα ασκηθούν μετά και τις συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες.

Ο ίδιος ο κ. Αλ. Τσίπρας κατέστησε σαφές χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί περαιτέρω καθυστερήσεις και θα αναζητήσει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο την επίλυση της εκκρεμότητας, με σύγκληση συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης, θέμα που ο πρωθυπουργός έθεσε επισήμως προς τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μαξίμου. Αργά χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος σε δείπνο του ΣΕΤΕ, εκτίμησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι δεν θα χρειαστεί τελικά να πραγματοποιηθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι προσβλέπει σε θετική έκβαση του αυριανού Eurogroup.

Ο κ. Τσίπρας φρόντισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Τουσκ να αναδείξει τις ενστάσεις που κλιμακώνονται στην κυβερνητική ρητορική όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Eurogroup: «Εάν, παρά τις προβλέψεις, αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πλαίσιο αυτού του άτυπου οργάνου, του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου της Ευρώπης, του Eurogroup, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ένα ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν από το Πάσχα, σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «εδώ δεν παίζουμε τις “κουμπάρες”» και ότι «η κωλυσιεργία δεν μπορεί να συνεχίζεται».

Στην κυβέρνηση θεωρούν επιβεβαιωτική της εκτίμησής τους ότι το ζήτημα είναι πλέον αμιγώς πολιτικό, την αιφνίδια αλλαγή γραμμής της Γερμανίας, η οποία συντάχθηκε ήδη από το Euroworking Group της περασμένης Πέμπτης με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ζητώντας την επίσπευση του χρόνου υλοποίησης όλων των μέτρων. Με βάση τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, η κυβερνητική ηγεσία αποφάσισε να κινηθεί σε διαφορετική γραμμή πλεύσης, αντιστρέφοντας τις κατηγορίες όσον αφορά την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση και «δείχνοντας» τον άξονα Βερολίνου – ΔΝΤ.

Πάντως, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίστηκε να τηρεί ίσες αποστάσεις σε σχέση με τις εξελίξεις. «Κανείς δεν έχει υποφέρει στη διάρκεια της κρίσης περισσότερο από τους Ελληνες πολίτες. Ομως, πρέπει να είμαστε σαφείς: κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Ο μόνος μας στόχος χθες, σήμερα αλλά και αύριο είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα μέτρα, μερικές φορές επώδυνα, πολύ επώδυνα, είναι εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί».

Αποστάσεις κράτησε και από το αίτημα του κ. Τσίπρα για σύγκληση της συνόδου ηγετών της Ευρωζώνης: «Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική ουσιαστικά εναλλακτική στη θετική έκβαση της συνάντησης της Παρασκευής. Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να επιτύχουν μια συμφωνία. Αυτό είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα τόσο για την Ελλάδα όσο και για το σύνολο της Ε.Ε.», φρόντισε να επισημάνει. Και έγινε περισσότερο σαφής, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι έτοιμος να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για σύγκληση της συνόδου. Οπως είπε, η συζήτηση επί αρνητικών σεναρίων μπορεί να χαλάσει ό,τι θετικό έχει επιτευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή