Στα όρια η κοινωνία με τις αποφυλακίσεις

Στα όρια η κοινωνία με τις αποφυλακίσεις

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω των κοινωνικών και πολιτικών αναταράξεων που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι οι αλλοδαποί δράστες της κινηματογραφικής ληστείας στο Παλαιό Φάληρο είχαν αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής προανήγγειλε ότι ο επίμαχος νόμος θα τροποποιηθεί επί το αυστηρότερον.

Σε πολιτικό επίπεδο, το θέμα έχει προκαλέσει αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει στο twitter την πρόθεσή του να καταργήσει τον νόμο. «Αθώοι πολίτες πληρώνουν τις ιδεοληψίες του νόμου Παρασκευόπουλου. Θα τον καταργήσουμε», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Εν τω μεταξύ, χθες το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, επειδή –όπως επισημαίνουν– συλλαμβάνουν επικίνδυνους κακοποιούς, οι οποίοι εν συνεχεία αποφυλακίζονται με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου.

Στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ αλλά και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (REAL FM) ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε ότι θα υπάρξει τροποποίηση του νόμου Παρασκευόπουλου προκειμένου από τις ευεργετικές διατάξεις του να εξαιρούνται κατάδικοι για βαριά αδικήματα και με επικίνδυνη εγκληματική συμπεριφορά.

Οπως είπε ο κ. Κοντονής (REAL FM) εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει μια διαμεσολάβηση για ορισμένα αδικήματα ενός υπηρεσιακού συμβουλίου ή ενός δικαστικού συμβουλίου ή και των δύο, αν είναι σε δεύτερο βαθμό, προκειμένου να μην εφαρμόζεται άμεσα η εκ του νόμου απόλυση, αλλά να εξετάζεται εξατομικευμένα η κάθε περίπτωση. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη εκτεταμένης χρήσης του συστήματος γεωεντοπισμού (βραχιολάκι) προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα έκτισης της ποινής κατ’ οίκον αλλά και να ελέγχονται οι φυλακισμένοι που παίρνουν άδεια.

Ο κ. Κοντονής υπογράμμισε ως μείζον το ζήτημα των αποκαλούμενων «φιλοξενούμενων» αλλοδαπών, η αποφυλάκιση των οποίων προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Πρόκειται για αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν εκτίσει την ποινή τους και θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι και εν συνεχεία να απελαθούν. Ωστόσο, οι διαδικασίες απέλασης είναι χρονοβόρες και συχνά προβληματικές, καθώς οι χώρες προέλευσης των κρατουμένων είτε δεν απαντούν, είτε απαντούν καθυστερημένα, είτε αρνούνται να δεχθούν τους υπηκόους τους. Το αποτέλεσμα είναι οι κρατούμενοι αυτοί, παρά το γεγονός ότι έχουν εκτίσει την ποινή τους, να παραμένουν στη φυλακή. Εξαιτίας αυτού, άλλωστε, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί πολλάκις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου οι διαδικασίες της απέλασης να ξεκινούν ενόσω ο κρατούμενος εκτίει την ποινή του, ώστε όταν η έκτιση ολοκληρωθεί, η απέλαση να έχει δρομολογηθεί.

Χθες το μεσημέρι, το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής υπέβαλε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να μάθει τον συνολικό αριθμό κρατουμένων – καταδίκων που αποφυλακίστηκαν δυνάμει του επίμαχου νόμου και συμπληρωματικά τον αριθμό των καταδίκων οι οποίοι αποφυλακίστηκαν και κατόπιν επέστρεψαν στην παρανομία. Επιπλέον, το Σωματείο ζητεί να εξεταστεί η μερική κατάργηση ή να υπάρξει ουσιαστική τροποποίηση των άρθρων που αφορούν τις προϋποθέσεις υφ’ όρων απόλυσης καταδίκων – κρατουμένων. «Είναι αδιανόητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία οι Ελληνες Αστυνομικοί, εμπλεκόμενοι αρκετές φορές σε αιματηρές συμπλοκές, να συλλαμβάνουν επικίνδυνους κακοποιούς και ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιώντας το “παράθυρο” του νόμου Παρασκευόπουλου, να “αποδρούν”, να τελούν νέες εγκληματικές πράξεις και να χρειάζεται ξανά οι αστυνομικοί να τους συλλάβουν, διακυβεύοντας τη ζωή τους και των πολιτών», σημειώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή