Η Ελλάδα και το σκάκι της ενέργειας

Η Ελλάδα και το σκάκι της ενέργειας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοένα και μεγαλύτερη περιπλοκή του ενεργειακού παιχνιδιού με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου προσπαθεί να παρακολουθήσει η Αθήνα. Πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα μέσω των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, διά της απευθείας εμπλοκής της σε υφιστάμενα σχέδια στο έδαφός της (TAP, IGB), αλλά και με την επαφή με σημαντικούς πρωταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ, βρίσκεται ενταγμένη σε όλους τους σχεδιασμούς, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι σαφές ότι υπάρχουν εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα. Πηγές εκτιμούν ότι η προχθεσινή συμφωνία για τον αγωγό EastMed (ανάμεσα σε Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρο και Ιταλία, παρουσία του επιτρόπου της Ε.Ε. για την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανέτε) συνδέεται και με τη διαφαινόμενη επιτάχυνση του αγωγού ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία (North Stream II), με τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν. Τονίζεται ότι τον ερχόμενο μήνα η κ. Μέρκελ ταξιδεύει έως τη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Πούτιν.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι, άσχετα από τις ευρύτερες εξελίξεις, η Αθήνα επιθυμεί να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα (Μεγάλη Τετάρτη) το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, αλλά και τη συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη με κύριο θέμα το ενεργειακό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μόλις στις πρόσφατες αμερικανικές επαφές του κ. Κοτζιά στις ΗΠΑ με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χ. Ρ. Μακμάστερ ήταν απολύτως κατανοητή η αξία που θα είχε ο αγωγός EastMed για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ευρώπης. Αν και αυτήν τη στιγμή η αμερικανική ενεργειακή στρατηγική είναι ακόμη ασαφής, μέχρι πρότινος η Ουάσιγκτον ήταν ευθέως αρνητική έναντι του ενδεχομένου κατασκευής του North Stream ΙΙ, σε αντίθεση με τα πρότζεκτ μεταφοράς φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως χειροπιαστά παραδείγματα επιτυχούς προώθησης ενεργειακών οδών διαμέσου της Ελλάδας το 1/3 του TAP που έχει ήδη κατασκευασθεί (250 χλμ.), τον σχεδιασμό για έναρξη των έργων για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB το 2018, την ολοκλήρωση έως τον Δεκέμβριο του 2017 της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας και την κατασκευή σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, με τη ένταξή του στο τρίτο πακέτο των έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή