Ν. Παππάς: «Μακάρι να είχε περισσότερα αποτελέσματα το ταξίδι στη Βενεζουέλα»

Ν. Παππάς: «Μακάρι να είχε περισσότερα αποτελέσματα το ταξίδι στη Βενεζουέλα»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική ένταση, κυρίως μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματικής αντιπολίτευσης, πυροδοτεί εντός Βουλής η υπόθεση του ταξιδιού που πραγματοποίησε ο κ. Ν. Παππάς στη Βενεζουέλα το 2013. Σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης σύσσωμης της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο ζήτημα, ανάλογου περιεχομένου επίσης επίκαιρης ερώτησης του κ. Ευ. Βενιζέλου -στην οποία θα απαντήσει αύριο στην Ολομέλεια ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής-, πέντε βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν πρόταση σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με στόχο ακριβώς την κλήση του κ. Παππά για να συζητηθούν όλες οι παράμετροι του επίμαχου ταξιδιού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Ν.Παππάς -ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, καθώς θέμα ημερήσιας διάταξης ήταν υποθέσεις της ΕΡΤ- αφενός δήλωσε πως «οποτεδήποτε και για ο,τιδήποτε είναι στην διάθεση της Βουλής», αλλά και αφετέρου μίλησε επί της ουσίας του ταξιδιού, δίνοντας γεύση των όσων θα αναφέρει αύριο το πρωί απαντώντας στον κ. Βενιζέλο: «Μακάρι να είχε περισσότερα αποτελέσματα εκείνο το ταξίδι», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή, αν και όχι μόνο πολλές χώρες, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις- όπως εταιρείες από τον κλάδο των πετρελαιοειδών- ενδιαφέρονταν για επενδύσεις και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα, η τότε ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε κάθε σκέψη για σχέσεις με το εν λόγω κράτος.

«Η χώρα μας θα μπορούσε να επωφεληθεί», πρόσθεσε και υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Παππάς που εκείνη την περίοδο ήταν διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε πως ήταν απολύτως αιτιολογημένη η συμμετοχή του στο συγκεκριμένο ταξίδι. «Ημασταν η εν αναμονή κυβέρνηση», ακούστηκε να λέει λίγο αργότερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με εκείνη την ιδιότητά του ακριβώς στόχος ήταν να αναζητηθούν-συζητηθούν τρόποι πιθανής μελλοντικής διακρατικής συνεργασίας.

Νωρίτερα, στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Επιτροπή Θεσμών επικράτησε για αρκετή ώρα ένταση, εξαιτίας της αρνητικής στάσης που τήρησαν τόσο η Πρόεδρος Αναστασία Χριστοδουλοπούλου όσο και οι παριστάμενοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα των πέντε «γαλάζιων» να γίνουν ειδικές συνεδριάσεις ακρόασης του κ. Παππά για το ταξίδι στη Βενεζουέλα. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου στην αρχή υποστήριξε ότι το αίτημα των πέντε «έπασχε» και για διαδικαστικούς λίγους και από πλευράς σαφήνειας αιτημάτων.

«Δέχομαι διαρκώς αιτήματα που δεν αντιστοιχούν στο κύρος και τις αρμοδιότητες της Επιτροπής», σημείωσε μεταξύ άλλων, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Υποβαθμίζετε το κύρος της Επιτροπής», σχολίασε ο κ. Μ.Βορίδης. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα διαφάνειας», πρόσθεσε. Εν μέσω έντασης που πυροδοτήθηκε και από σειρά τοποθετήσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ («Θα ασχοληθούμε με ταξίδια πολιτευτών; Δεν έχουν αξία, δεν αφορούν κανένα» είπε ο κ. Ι.Θεοφύλακτος, «Τί να ελέγξει κανείς; Ενα ταξίδι έγινε», σημείωσε ο κ. Αντ.Συρίγος, «Ξενίζει το να υπάρχουν σχέσεις με χώρες της λατινικής Αμερικής», είπε η κυρία Αννέτα Καββαδία), ο βουλευτής του ΚΚΕ Εμμ.Συντυχάκης δήλωσε ότι δεν συναινεί με το αίτημα γιατί θεωρεί αποπροσανατολιστική τη σκανδαλολογία, ενώ με παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος πρότεινε η Επιτροπή και κυρίως οι βουλευτές της ΝΔ να αναμένουν τις αυριανές απαντήσεις του κ. Παππά και στη συνέχεια να επανεκτιμήσουν όλοι αν χρειάζονται άλλες κινήσεις, όπως η ειδική σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών.

«Γίνεται δεκτή η πρόταση Βενιζέλου», ανέφερε ο κ. Τραγάκης και τότε η συζήτηση έκλεισε. Απαντες αναμένουν πια την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βενιζέλος επικαλούμενος σχετικά δημοσιεύματα, κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό (στην οποία και θα απαντήσει ο κ. Παππάς), ζητώντας να γίνουν γνωστά: «Πρώτον αν οι επαφές με κυβερνητικούς ή επιχειρηματικούς παράγοντες της Βενεζουέλας συνεχίστηκαν και μετά τον Ιανουάριο του 2015 από την ελληνική κυβέρνηση, μέλη ή στελέχη της, και Δεύτερον αν αυτού του τύπου οι επαφές επηρέασαν και πώς πολιτικές επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης από τις 26 Ιανουαρίου 2015 έως σήμερα» (δηλαδή από την ημέρα που κυβέρνηση στην Ελλάδα έγιναν ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή