ΝΔ: Δική της πρόταση για Εξεταστική στην Υγεία με το βλέμμα στον Πολάκη

ΝΔ: Δική της πρόταση για Εξεταστική στην Υγεία με το βλέμμα στον Πολάκη

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε σφοδρή σύγκρουση οδεύουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με φόντο υποθέσεις από το χώρο της Υγείας που αποκαλούν σκανδαλώδεις. Η ΝΔ κατέθεσε σήμερα δική της πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, ανάλογη εκείνης που είχε καταθέσει η δικομματική πλειοψηφία, αλλά με μία ουσιαστική διαφορά: η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις έως και σήμερα, δηλαδή και κατά την διάρκεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ η πρόταση της πλειοψηφίας αφορά περίοδο η οποία τελειώνει το 2014.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η συνεδρίαση της Ολομέλειας που προγραμματίστηκε –εκτός απροόπτου- για την Μεγ. Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί σε περιβάλλον εκρηκτικό, καθώς θεωρείται πλέον πιθανόν να αποφασιστεί γενικευμένη συζήτηση, γι’ αμφότερες τις προτάσεις. Κάτι τέτοιο, εάν επιλεγεί, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στο να στηθούν το βράδυ εκείνης της ημέρας δύο κάλπες – μία για κάθε πρόταση.

Το ενδεχόμενο να κάνει η συγκυβέρνηση αποδεκτή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται, σε συζητήσεις στο Περιστύλιο, ως τουλάχιστον «ουτοπικό», με πολλούς να υπενθυμίζουν ότι πολλές φορές ο πρωθυπουργός έχει προσφέρει απόλυτη στήριξη στους χειρισμούς και τις επιλογές των Ξανθού-Πολάκη στο Υπουργείο Υγείας. «Θα είναι έκπληξη μεγάλη αν αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ, κάτι που θα σήμαινε ότι αίρει την ασπίδα πολιτικής προστασίας στους υπουργούς του», ελέχθη χαρακτηριστικά.

Η ΝΔ

Τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ με πρώτον υπογράφοντα τον κ. Κυρ.Μητσοτάκη στην πρότασή τους καταλογίζουν «κομματικές σκοπιμότητες» σε εκείνην των κυβερνητικών βουλευτών», για να σημειώσουν: «Μετά από δύο και πλέον έτη στην Κυβέρνηση, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει μια πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το χώρο της Δημόσιας Υγείας, όχι από ενδιαφέρον για τα ανωτέρω ζητήματα, αλλά από την ανάγκη ενός πολιτικού αντιπερισπασμού: χρησιμοποιεί τις Εξεταστικές Επιτροπές σαν το μοναδικό «αντίμετρο», που μπορεί να προσφέρει προς την κοινή γνώμη έναντι των ατέλειωτων μέτρων περικοπών συντάξεων και εν γένει εισοδημάτων που προκαλεί η κυβερνητική ανικανότητα. Την μικροπολιτική αυτή υστεροβουλία αποκαλύπτει το ίδιο το περιεχόμενο και της ως άνω πρότασης Εξεταστικής Επιτροπής που αφαιρεί από το πεδίο της διερεύνησης τόσο την περίοδο της παρούσας Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όσο και άλλες περιόδους, ευαίσθητες για νυν κυβερνητικά στελέχη ερχόμενα από το παρελθόν».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την παράμετρο ΚΕΛΠΝΟ, οι βουλευτές της ΝΔ αναφέρουν: «Θα πρέπει να εξετασθεί το σύνολο λειτουργίας του από το 1996 μέχρι σήμερα, ειδικώς μετά την έρευνα που έχει γίνει από αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Θα πρέπει δε προδήλως να εξετασθεί ο φάκελος που έχει αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του οικείου Υπουργού στο διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε υπαλλήλους για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η διερεύνηση αυτή δύναται να οδηγήσει, εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, και σε άσκηση δίωξης σε βάρος του οικείου Υπουργού σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο περί ευθύνης υπουργών (ν.3126/2003), καθώς τυχόν διαπραχθέν αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφή του».

Για τη φαρμακευτική δαπάνη, μεταξύ άλλων τονίζουν: «Ειδικώς, θα πρέπει να καταστεί αντικείμενο έρευνας η καταγγελία του Προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Π. Καμμένου για τα μηνύματα που στέλλονταν στο κινητό του ιδίου ή της συζύγου του από συγκεκριμένο φαρμακοβιομήχανο και εκλαμβάνονταν από τον ίδιο ως συνιστώντα απειλή. Ειδικώς για την τελευταία περίοδο και αφού η χώρα υπαγόμενη στο μηχανισμό στήριξης είχε υποχρέωση να εκδίδει δύο φορές τον χρόνο δελτίο τιμών για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, θα πρέπει να εξετασθεί για ποιο λόγο το έτος 2015 δεν εξεδόθη δελτίο τιμών, δεν μειώθηκαν οι τιμές των φαρμάκων και ποιους ωφέλησε αυτή η κεντρική πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή