Νέες ποινικές διώξεις για τα εξοπλιστικά

Νέες ποινικές διώξεις για τα εξοπλιστικά

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δικαστικές εξελίξεις στις έρευνες για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, που «έτρεξαν» στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναμένεται να καθορίσουν σημαντικά και την έρευνα της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου της στο τέλος Ιουνίου. Οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της «Κ» την περασμένη Κυριακή, προχώρησαν σε κινήσεις που εκτιμάται ότι θα προσδώσουν νέα τροπή στην υπόθεση του πρώην υπουργού. Η ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα ζητεί νέες ποινικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, για την περίοδο μετά το 2002, χρονικό διάστημα που αφορά τη θητεία Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι νέες αυτές διώξεις, για αδικήματα που δεν υπόκεινται στην παραγραφή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως συνέβη και με την περίπτωση Τσοχατζόπουλου, μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε εμπλοκή του ίδιου του πρώην υπουργού, συγγενικών του προσώπων και πρώην στενών του συνεργατών στη δίνη δικαστικών εκκρεμοτήτων, που να παραπέμπουν σε κατηγορίες για πολιτικό χρήμα. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ειδική ανακρίτρια που ζητεί και τις νέες διώξεις, σχετικά με την ολοκλήρωση της σύμβασης για τις φρεγάτες, που έγινε επί Παπαντωνίου και είχε δρομολογηθεί το 1998 επί Ακη Τσοχατζόπουλου, έλαβε υπόψη της για την κίνηση των διώξεων κατάθεση ενώπιον των γαλλικών αρχών και άλλα στοιχεία που κατασχέθηκαν σε σπίτια εκπροσώπων εταιρειών που είχαν εμπλοκή στην υπόθεση.

Παράλληλα, από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, συναξιολογούνται και λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα χρήματα που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλας Κουράκου, με αφορμή τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Οι ισχυρισμοί της έως σήμερα, ότι τα χρήματα αυτά προέρχονταν από τον πρώην σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους και ότι αποτέλεσαν στη συνέχεια καταπίστευμα (νομική ορολογία) υπέρ τους, δεν έχουν πείσει τις δικαστικές αρχές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμούν ότι ο λογαριασμός στην Ελβετία ανήκε στη σύζυγο Παπαντωνίου και τα χρήματα είχαν κατατεθεί από στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Γιώργο Κανδαλέπα.

Στο μεταξύ, όπως δημοσίευσε ήδη η «Κ» της περασμένης Κυριακής, δύο ακόμη λογαριασμοί έχουν εντοπιστεί στην Ελβετία που συνδέονται με τον πρώην υπουργό, καθώς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Οι ελβετικές αρχές ενημέρωσαν πρόσφατα για την ύπαρξή τους και αμέσως απεστάλη αίτημα δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς, προκειμένου να αποσταλούν όλα τα στοιχεία, καθώς μόνον η ανεύρεση χρημάτων, με ύποπτη προέλευση (αδήλωτο «μαύρο» χρήμα) είναι η ασφαλής προϋπόθεση ενοχοποίησης, με δεδομένο πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών έχει κάνει –και εδώ– το θαύμα του. Πάντως, η ενέργεια της ειδικής ανακρίτριας να ζητήσει συμπληρωματικές διώξεις για δωροδοκία και ξέπλυμα και για την περίοδο Παπαντωνίου εκτιμάται ότι μπορεί να διευκολύνει το άνοιγμα λογαριασμών και τις έρευνες για το «πόθεν έσχες» των χρημάτων της συζύγου του και ενδεχομένως να αποδειχθεί το κατάλληλο «εργαλείο» που θα προσδώσει άλλη τροπή στις έρευνες τόσο της Δικαιοσύνης όσο και της Βουλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή