ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κείμενο – παρέμβαση του Νίκου Φίλη και των «53» του ΣΥΡΙΖΑ

keimeno-amp-8211-paremvasi-toy-nikoy-fili-kai-ton-53-toy-syriza-2184602

Παρέμβαση με αιχμές με την οποία ζητούν έως και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης κατέθεσαν νωρίτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕ.

Πρόκειται για παρέμβαση μέρους της άτυπης ομάδας των «53», μαζί με τον πρώην υπουργό Παιδείας, με τον οποίο βρίσκονταν εδώ και καιρό σε συντονισμό.

Το κείμενο εν τέλει δεν κατατέθηκε προς ψήφιση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 

Στο εν λόγω κείμενο οι «ανησυχούντες» αναφέρουν μεταξύ άλλων πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, καθώς έχει υφεσιακή και αντικοινωνική διάσταση και, με αυτή την έννοια, πρέπει να ανατραπεί.

Παράλληλα, σημειώνουν ότι καθοριστικό σημείο της συμφωνίας είναι η ρύθμιση του χρέους με «κούρεμα» καθώς και πλεονάσματα που δεν θα βάζουν ταφόπλακα στην πορεία της οικονομίας.

Κατά τους ίδιους, «οι εκβιασμοί θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, με νέες αξιολογήσεις, με νέες αντιλαϊκές απαιτήσεις».

Προειδοποιούν στη συνέχεια: «Είμαστε στο παρά ένα» και προσθέτουν «το σχέδιό τους ή να υποκύψουμε ή να στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία και να βουλιάζει καθημερινά η οικονομία μέχρι να αναγκαστούμε να πούμε ναι σε όλα, έχει φανεί καθαρά».  Εξ αυτού ζητούν «να επεξεργαστούμε άμεσα έναν οδικό χάρτη και ένα σχέδιο δράσης που θα συμπεριλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα ρήξεις και ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα στα θέματα που θεωρούνται ώριμα και εν πολλοίς ρεαλιστικά».

Καταλήγοντας οι 13 ζητούν ανασχηματισμό, λέγοντας πως στη νέα φάση θα χρειαστεί ουσιαστική συζήτηση, σχέδιο με βάση τις συλλογικές μας αποφάσεις, καθώς εντοπίζεται στο κείμενο κριτική στους υπουργούς Τόσκα, Μουζάλα και Σπίρτζη. Και τούτο γιατί αναφέρουν ότι την «προηγούμενη περίοδο έγιναν επιλογές, χωρίς να είναι συλλογικά αποφασισμένες, που δεν συνάδουν με την αριστερή και τη ριζοσπαστική μας φυσιογνωμία. Τα κέντρα κράτησης για τους πρόσφυγες, τα θεσμικά εμπόδια στη διαδικασία ασύλου, το σπάσιμο καταλήψεων, οι υποχωρήσεις σε ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιωμάτων, το αναπτυξιακό μοντέλο που ενίοτε παίρνει μορφή μεγάλων, φαραωνικών έργων…».