Ερευνα ΠΑΜΑΚ: 17,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Ερευνα ΠΑΜΑΚ: 17,5 μονάδες η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται στις 17,5 μονάδες η δημοσκοπική διαφορά που χωρίζει τη Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος –που προέρχεται κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ–, ενώ καταδικάζει την κυβέρνηση, δεν πιστεύει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για τη χώρα. Αυτά είναι δύο από τα βασικά συμπεράσματα της νέας έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον ΣΚΑΪ και δείχνουν τη Ν.Δ. να λαμβάνει το 33% στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ (από 32,5% έναντι 15,5% τον προηγούμενο μήνα). Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρ. Αυγή με 7,5% (7,5% τον Μάρτιο) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7% (7,5%, Μάρτιος) και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5% (6,5% τον Μάρτιο), ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι για ακόμη μία φορά τα στοιχεία του ΠΑΜΑΚ προβλέπουν ότι η επόμενη Βουλή θα είναι 5κομματική (από 8κομματική σήμερα), καθώς κανένα άλλο κόμμα δεν φαίνεται να διασφαλίζει την είσοδό του στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων φαίνεται να λαμβάνουν 2% (από 1,5%, 2,5% και 2% που είχαν αντιστοίχως), ενώ 2% και 1% αποσπούν η Πλεύση Ελευθερίας και η Λαϊκή Ενότητα, με ένα 6,5% να δηλώνει ότι θα ψηφίσει «άλλα κόμματα» και ένα διόλου ευκαταφρόνητο 15% των πολιτών να απαντά ότι παραμένει αναποφάσιστο.

Αυτό ωστόσο που, όπως ελέχθη, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη νέα έρευνα είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν σε ένα νέο ερώτημα που ετέθη από το ΠΑΜΑΚ, διερευνώντας τον βαθμό ικανοποίησης του εκλογικού σώματος από την κυβέρνηση σε συνάρτηση με το εάν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι, ενώ μόλις το 3,5% των ερωτηθέντων δήλωσε «ευχαριστημένο από τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», το 44% απάντησε ότι «είναι δυσαρεστημένο, αλλά δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές», ενώ οριακά ξεπέρασαν την πλειονότητα (51%) όσοι δήλωσαν ότι «υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές». Το στοιχείο αυτό, που επιβεβαιώνει ασφαλώς το έλλειμμα ελπίδας ενός μεγάλου τμήματος των πολιτών, όπως φαίνεται και στους πίνακες, διαμορφώνεται κυρίως από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζουν να βρίσκονται σε πολιτικό αδιέξοδο. Ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους (89,5%) δεν κρύβει πλέον την απογοήτευσή της για το κόμμα που ψήφισε, μόνο το 25% πιστεύει ότι μπορεί να προκύψει άλλη καλύτερη κυβέρνηση, με το 64,5% να δηλώνει μεν δυσαρεστημένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να μην εκτιμά ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει δημοσκοπικό προηγούμενο, δύο χρόνια ύστερα από εκλογές, μόνον το 8,5% των ψηφοφόρων μιας κυβέρνησης να δηλώνει ευχαριστημένο απ’ αυτήν. Το αδιαμφισβήτητο προβάδισμα της Ν.Δ. επιβεβαιώνεται και από ακόμη ένα νέο ερώτημα που θέτει το ΠΑΜΑΚ τους τελευταίους μήνες, ζητώντας από τους πολίτες να πουν τι είδους κυβερνητική λύση θα επιθυμούσαν, ανεξαρτήτως της κομματικής τους επιλογής. Μόνον το 20% απάντησε «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Το 36% είπε ότι επιθυμεί «αυτοδυναμία της Ν.Δ. ή κυβέρνηση με κορμό Ν.Δ.», ενώ το 13% απάντησε αυθόρμητα ότι θα ήθελε «οικουμενική».

Συσπειρώσεις κομμάτων

Τα δημοσκοπικά αυτά ευρήματα εξηγούνται βέβαια και από τις συσπειρώσεις των κομμάτων. Μόνο το 35% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει σήμερα ότι θα ξαναψηφίσει το κόμμα του όταν γίνουν εκλογές, με το 9,5% εξ αυτών (περίπου 3,5% του εκλογικού σώματος) να μετακινείται απευθείας στη Ν.Δ. και το 21% να δηλώνει ότι δεν θα μετάσχει ή ότι θα ψηφίσει λευκό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Στον αντίποδα, η Ν.Δ. έχει συσπείρωση 87%, ποσοστό που επίσης θεωρείται πρωτόγνωρο, καθώς δημοσκοπικά παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή