Κοτζιάς: «Δύναμη με τάσεις αναθεωρητισμού η Τουρκία»

Κοτζιάς: «Δύναμη με τάσεις αναθεωρητισμού η Τουρκία»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μια νευρική δύναμη με τάσεις αναθεωρητισμού περιέγραψε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την Τουρκία, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την κίνηση «Πράττω», στην οποία και προεδρεύει. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σε όλα τα επίπεδα περί αμφισβήτησης της Λωζάννης υποκρύπτουν αναθεωρητισμό, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό –οι διακοινοτικές συνομιλίες των κ. Ν. Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί εκκινούν και πάλι σήμερα– επανέλαβε τις αιχμές του κατά του κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, δίχως να τον κατονομάσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς μίλησε για μια λύση «με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και χωρίς οι διεθνείς διαπραγματευτές να συμπεριφέρονται ως “λομπίστες”». Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ανησυχία του για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η εύφλεκτη κατάσταση στα Σκόπια εν πολλοίς οφείλεται στην έλλειψη κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης. Για την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τις πέντε προϋποθέσεις που τέθηκαν και είναι αποδεκτές από την Ε.Ε., προκειμένου τα Τίρανα να λάβουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ε.Ε., ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι διέρχεται μια περίοδο «κρίσης στη διαχείριση κρίσεων», αναφερόμενος –μεταξύ άλλων– στη χρηματοπιστωτική, την κρίση χρέους, την «υποταγή», όπως είπε, στις αγορές, την έλλειψη θεσμών, την άνοδο του εθνικισμού, το προσφυγικό, το Brexit και τις σχέσεις με την Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση θέτοντας ως ρητορικό ερώτημα αν η συμφωνία «είναι αυτή που θέλαμε». Απαντώντας, ο ΥΠΕΞ είπε: «Από τη μια μεριά όχι, διότι έγινε πάνω στις καταστροφές του 2008 και την καταστροφική συμφωνία του 2010. Ναι, διότι τώρα αλλάζει η κατεύθυνση. Τώρα μπορούμε να μιλήσουμε και πάλι για στήριξη του κοινωνικού κράτους, για μείωση του χρέους, αύξηση της ρευστότητας, άνοιγμα του δρόμου για ένα διαφορετικό μέλλον».

Οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις δεν έχουν, προφανώς, περάσει απαρατήρητες ούτε από την Πειραιώς. Γι’ αυτό τον λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος προχώρησε στη σύγκληση του τομέα Εξωτερικών, ο οποίος θα συνεδριάσει σήμερα με θέμα τα ζητήματα ασφαλείας, το μεταναστευτικό, το μέλλον της Ε.Ε., την κατάσταση σε Δυτικά Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, αλλά και το Κυπριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή