Έρευνα ΠΑΜΑΚ: Απογοήτευση πολιτών για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Έρευνα ΠΑΜΑΚ: Απογοήτευση πολιτών για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ποια από τις δύο φράσεις θα λέγατε ότι συμφωνείτε περισσότερο; «Ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική μας υπερηφάνεια και το καλό της χώρας» ή «ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την αξιολόγηση, γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία»;

Αυτό ήταν ένα από τα ερωτήματα που διατύπωσε, όπως συνηθίζει, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βάσει της τρέχουσας επικαιρότητας και ιδού οι απαντήσεις: Το ποσοστό των πολιτών που επέλεξε τη δεύτερη απάντηση –δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί εσκεμμένα τη συμφωνία για να παραμείνει όσο μπορεί στην εξουσία– έφθασε το 73%, καθώς μόνον το 18% υποστήριξε ότι οι διαρκείς αναβολές προκύπτουν αθέλητα από τον Αλέξη Τσίπρα χάριν του εθνικού συμφέροντος που εκείνος προτάσσει. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το συντριπτικό αυτό ποσοστό όσων αμφισβητούν το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κάπως (63,5%) μόνον σε όσους δηλώνουν ως τίτλο σπουδών το δημοτικό σχολείο, καθώς σε όλες τις άλλες κατηγορίες (ακόμη και σε αυτήν των πολιτών που δηλώνουν ότι έχουν τελειώσει το γυμνάσιο) υπερβαίνει το 73%.

Τι απάντησαν στο ίδιο ερώτημα όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015; Το 51% –δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς– ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξαν ότι έχουν πάψει να πιστεύουν την εκδοχή της κυβέρνησης ότι διαπραγματεύεται για το καλό της χώρας και ότι έχουν διαμορφώσει πλέον την πεποίθηση ότι όλα γίνονται για να μη χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Κάτι που πιστεύει και το 92,5% των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

Την ίδια απογοήτευση επισημαίνεται ότι εκπέμπουν οι απαντήσεις των πολιτών και σε ένα ακόμη ερώτημα, καθώς μόνον ένας στους τρεις πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έστω «προσπάθησαν να υλοποιήσουν πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλαν, αλλά απέτυχαν». Το 59,5% απάντησε ότι η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της» και μόνο το 3,5% ότι «υλοποίησε πολλά απ’ όσα είχε εξαγγείλει».

Δεν είναι πιο ενθαρρυντικές για το Μαξίμου οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το 7% έχει πεισθεί ότι η κυβέρνηση «υλοποίησε πολλά απ’ όσα υποσχέθηκε», ενώ το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι «προσπάθησε αλλά απέτυχε» έφθασε το 52,5%. Δυσοίωνο για το Μαξίμου είναι και το γεγονός ότι το 37% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κυβέρνηση «ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία, παρά να υλοποιήσει της εξαγγελίες της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή