Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για «διαρροές» στην ψήφιση των μέτρων

Τζανακόπουλος: Καμία ανησυχία για «διαρροές» στην ψήφιση των μέτρων

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ανησυχία για την έγκριση της συμφωνίας που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την Τρίτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε, στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε το πλαίσιο της απόφασης, υπήρξαν και κάποιες διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο γόνιμου διαλογου, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είναι πλήρως συμπαγής και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την έγκριση της συμφωνίας.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι μια συνολική συμφωνία»

Στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος, παραμένει μια συνολική συμφωνία, μαζί δηλαδή με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2018. Μια συμφωνία που, όπως τόνισε, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα θέσει τις βάσεις για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία.

Αφού επεσήμανε ότι υπερπηδήθηκαν τα «διαρκή εμπόδια» που έθεταν άλλες πλευρές «μέχρι την τελευταία στιγμή», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολιτική συμφωνία» με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», δήλωσε εξάλλου δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 είναι απολύτως εφικτοί αφού, όπως σημείωσε, η προηγούμενη χρονιά αναμένεται να κλείσει πάνω από 3%, έναντι στόχου 0,5%.

«Αποκρούστηκαν οι παράλογες απαιτήσεις στα εργασιακά»

Ειδική αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο κεφάλαιο των εργασιακών, καθώς «αποκρούστηκαν σχεδόν στο σύνολό τους οι παράλογες νεοφιλελεύθερες απαιτήσεις», οι οποίες, σύμφωνα με την κυβερνητική προσέγγιση, θα οδηγούσαν σε περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και μείωσης της διαπραγματευτικής ισχύος των εργαζομένων. Επιπροσθέτως, συμφωνήθηκε η επαναφορά της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκής ρύθμισης για τις κλαδικές συμβάσεις, πράγμα που θα αποκαταστήσει το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συμπερασματικώς, «η κυβέρνηση κατάφερε να θέσει τις βάσεις για τη σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας προς όφελος των Ελλήνων εργαζομένων», ενώ παύει «η πρωτοφανής κατάσταση εξαίρεσης» από την υπόλοιπη Ευρώπη, μοντέλο στο οποίο είχαν «τοποθετήσει» τους εργαζόμενους οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αποκρούστηκαν, τέλος, οι αξιώσεις της άλλης πλευράς για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αναγνώριση του δικαιώματα ανταπεργίας.

«Η ΝΔ υπονόμευσε τη διαπραγμάτευση»

Εμπόδια στη διαπραγμάτευση δεν έβαλε μόνο μερίδα των δανειστών αλλά και η Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας. Κατηγόρησε, έτσι, την ΝΔ ότι «επέλεξε μια πλήρως υπονομευτική στάση καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», όσο, και ειδικότερα, τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν ‘τόσα και άλλα τόσα μέτρα’». Και θύμισε τη στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ στη συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα, που έφτασαν στο σημείο, όπως ανέφερε, να εγκαλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή επέρριψε ευθύνες για τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε εκείνους που είχαν παράλογες απαιτήσεις. Και εν κατακλείδι, «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».

Ο οδικός χάρτης

Μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για το Staff Level Agreement, εκεί δηλαδή όπου θα οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα. Έπεται η συνεδρίαση του Eurogroup για την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας, ενώ θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ως «ικανή και αναγκαία συνθήκη», έτσι ώστε το ΔΝΤ να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή του στο Ταμείο. Αλλά, συνέχισε, και η ηγεσία της ΕΚΤ θεωρεί τη ζήτημα αυτό ως εκ των ων ουκ άνευ απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημαντικό ρόλο παίζει η Σύνοδος των χωρών του Νότου

Αφού θύμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου ξεκίνησε χάρη σε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε σήμερα ότι έχει αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ηπείρου μας. Εκεί τέθηκαν προτεραιότητες, όπως η υπεράσπιση κοινωνικών –εργασιακών δικαιωμάτων, καταπολέμηση της ανεργίας και δη της μακροχρόνιας, και δη της ανεργίας που πλήττει τους νέους. Ταυτοχρόνως στη Σύνοδο της Μαδρίτης επισημάνθηκε η ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα σε όλη τη Μεσόγειο.

Εγκαίνια οδικών αξόνων

Μετά τα Τέμπη, σήμερα ο πρωθυπουργός εγκαινίασε, νωρίτερα, την εθνική οδό Κορίνθου –Πατρών: με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα υποδομής που επί δεκαετίες λίμναζαν, με τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος, είπε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαρκής η προσπάθεια κατά της διαφθοράς

Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της κυβέρνησης για καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς –διαπλοκής, εντάσσεται η συζήτηση, αύριο, στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Δημόσια Υγεία. «Στόχος είναι», όπως επεσήμανε ο Δ. Τζανακόπουλος, «να εξεταστούν όλες οι πτυχές, αλλά και οι πρωταγωνιστές ενός διαχρονικού σκανδάλου». Το οποίο, κατέληξε, είχε δύο βασικές πτυχές, τη διόγκωση του ελληνικού χρέους με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και την υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.

(πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή