Τσιγγάνικα παραμύθια στη Βουλή με «παραφωνίες» και παράπονα

Τσιγγάνικα παραμύθια στη Βουλή με «παραφωνίες» και παράπονα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδιαστικά θετική κατ’ αρχήν, αλλά όχι χωρίς αρνητικές πτυχές, ήταν η πρωτοβουλία της Βουλής χθες να διοργανώσει εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά.

Μαθητές γυμνασίων και λυκείων, πτυχιούχοι, και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων Ρομά, μίλησαν παρουσιάζοντας στο Κοινοβούλιο θέσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ζώντας μέσα σε μια κοινωνία η οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον φοβικά αντανακλαστικά έναντι της κάθε είδους διαφορετικότητας. «Σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 300 χιλιάδες Ρομά, οι οποίοι διαμένουν είτε στις πόλεις, είτε σε καταυλισμούς στα όρια των αστικών κέντρων. Η ομάδα αυτή των πολιτών εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει αδικημένη και παραμελημένη από την Πολιτεία εδώ και πολλές δεκαετίες», τόνισε σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκδοση, με πρωτοβουλία της Βουλής, με δέκα τσιγγάνικα παραμύθια, αποσπάσματα του οποίου απήγγειλαν παιδιά Ρομά. Η ικανοποίηση των περισσοτέρων από την δυνατότητα που δόθηκε, για πρώτη φορά σε ειδική εκδήλωση, να μιλήσουν εντός του Ναού της Δημοκρατίας, υπήρξε διάχυτη. Και εκφράστηκε και με ευχές, συχνά –και ευνόητα- αντιφατικές μεταξύ τους: άλλοτε να πολλαπλασιαστούν οι ειδικές συνεδριάσεις ακόμα και στην Ολομέλεια, και άλλες φορές να δρομολογηθούν και να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι πολιτικές που θα αλλάξουν την κατάσταση ούτως ώστε να μην χρειάζονται ειδικές συνεδριάσεις για τους Ρομά στο μέλλον. Κάπου, εδώ, όμως, φάνηκε να ολοκληρώνονται τα θετικά της εκδήλωσης.

«Παραφωνίες»  και παράπονα

Αν και όσα συνέβησαν σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής είχαν ανακοινωθεί ως «κοινή συνεδρίαση» της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξελίχθηκαν σε απλή εκδήλωση, με ισχυρό κυβερνητικό χρώμα, καθώς εκτός από τους επίσημους προσκληθέντες Ρομά, το λόγο έλαβαν εκ μέρους του πολιτικού κόσμου αποκλειστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: οι κυρίες Εφη Αχτσιόγλου και Θεανώ Φωτίου από το Υπουργείο Εργασίας, η ειδική γραμματέας του Υπουργείου Κατερίνα Γιάντσιου –οι οποίες φυσικά ανακοίνωσαν σχέδια κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και η βουλευτής Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, με πρωτοβουλία της οποίας εκδόθηκε και το προαναφερθέν βιβλίο.

Τα κυβερνητικά στελέχη, μάλιστα, μίλησαν διαδοχικά και για περισσότερο από μία ώρα στην αρχή της συνεδρίασης κουράζοντας εμφανώς ειδικά το νεανικό «ακροατήριο»-προσκεκλημένους, ενώ το κλείσιμο του κύκλου των ομιλιών τους δυστυχώς σήμανε και την αποχώρηση αρκετών βουλευτών από την αίθουσα.

Η εξέλιξη της «κοινής συνεδρίασης» σε μια τέτοιου χαρακτήρα εκδήλωσης, προκάλεσε μάλιστα διαμαρτυρίες από το χώρο της αντιπολίτευσης: «Οι Βουλευτές όλων των κομμάτων μείναμε κυριολεκτικά άφωνοι, καθώς υπήρξαμε μάρτυρες βομβαρδισμού υποσχέσεων από τις κυρίες Αχτσιόγλου και Φωτίου, και την κυρία Γιάντσιου. Ενώ η ημερήσια διάταξη προέβλεπε συζήτηση, που σημαίνει διακομματική συζήτηση, ενημερώθηκα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Μανιό, πως οι Βουλευτές δεν θα λάβουν τον λόγο», αναφέρει σε δήλωσή της η κυρία Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου (ΝΔ), κάνοντας λόγο για εκδήλωση-«προπαγάνδα» και για «θλιβερό παράδειγμα κοινοβουλευτικής πρακτικής».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή