Διευκρινίσεις Σταθάκη στη Βουλή: τι θα περιλαμβάνουν τα αντίμετρα

Διευκρινίσεις Σταθάκη στη Βουλή: τι θα περιλαμβάνουν τα αντίμετρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις μειώσεις στη συμμετοχή των συνταξιούχων στην φαρμακευτική δαπάνη, έως την επέκταση των σχολικών γευμάτων, κινείται η «βεντάλια» των λεγόμενων «αντιμέτρων», έναντι των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων βάσει των οποίων αναμένεται να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, τουλάχιστον σύμφωνα με την εκδοχή Σταθάκη, όπως αυτή καταγράφηκε απόψε στη Βουλή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή επικριτικά σχόλια της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της κατ’ αρχήν συμφωνίας στην οποία φαίνεται πως καταλήγει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, κατ’ αρχήν έκανε λόγο για μια «δύσκολη συμφωνία». Αμέσως μετά, όμως, ο κ. Γ. Σταθάκης έσπευσε να παρουσιάσει μια σειρά από επιχειρήματα στη βάση των οποίων προσδοκά να θεμελιώσει τόσο την θετική ψήφο των βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας, όσο και την επικοινωνιακή στρατηγική της στην Κοινή Γνώμη.

Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης μίλησε για τα «αντίμετρα» που σχεδιάζονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την αποφασισθείσα αφενός περικοπή των συντάξεων και αφετέρου μείωση του εισοδήματος από την μείωση του αφορολογήτου.

Για τις συντάξεις: Εδώ, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό μείωσης των συντάξεων, αλλά δεν «κοστολόγησε» τα αντίμετρα που, όπως σημείωσε, εστιάζονται κυρίως στο μέτωπο των φαρμάκων. ΜΕΤΡΑ: «Στο θέμα των συντάξεων υπάρχει δέσμευση της χώρας για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζω και τα νούμερα για να έχουμε αίσθηση του μέτρου. Είναι 28 δισεκατομμύρια σήμερα η συνταξιοδοτική δαπάνη και προβλέπεται μια μείωση 1,8 δισεκατομμύριο που θα αφορά στις συντάξεις, κατά κανόνα τις υψηλότερες, ανάλογα με τις τεχνικές λύσεις που θα δοθούν». ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ: «Ένα και ισχυρό αντιμέτρο, είναι μια από τις βασικότερες δαπάνες των συνταξιούχων, η δαπάνη για τα φάρμακα. Υπενθυμίζω ότι σε αυτές τις περικοπές ως αντιμέτρο επιλέξαμε την κλιμακωτή μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Συγκεκριμένα, μηδενική συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων, που λαμβάνουν ως 700 ευρώ, μείωση κατά 50% εκείνων, που λαμβάνουν ως 1.200 ευρώ, και μείωση κατά 25% όσων λαμβάνουν μέχρι 1.500 ευρώ μηνιαίως. Πρόκειται για μέτρα, που σε συνδυασμό με σημαντικές αλλαγές, που κάνουμε στο ΕΣΥ και αλλού, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν πόλο ανακούφισης τουλάχιστον αυτής της επίπτωσης, που θα έχει η προηγούμενη διάσταση».

Για τη μείωση του αφορολογήτου: Ως προς αυτό, ο κ. Σταθάκης δεν προσδιόρισε ούτε κατά προσέγγιση το κόστος για τους φορολογούμενους. ΜΕΤΡΑ: «Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι φυσικά το 2020 η μείωση του αφορολόγητου, το οποίο επίσης είναι ένα αρνητικό μέτρο, το οποίο καταλαβαίνουμε όλες τις συνέπειές του». ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ: «Εχουν δύο ισχυρούς πυλώνες» είπε, για να συνεχίσει: «Ο ένας ισχυρός πυλώνας αφορά τις οικογένειες. Επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων, πλήρης κάλυψη της βρεφονηπιακής φροντίδας, επέκταση του επιδόματος στέγασης σε ευάλωτες οικογένειες, επέκταση των σχολικών γευμάτων με στόχο να καλυφθεί το 50% του μαθητικού πληθυσμού. Ο δεύτερος πυλώνας, εξίσου σημαντικός, αφορά την ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων που θίγονται. Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλότερα στρώματα, μείωση του συντελεστή φορολόγησης εισοδημάτων φυσικών προσώπων από 22% σε 20% και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και μείωση κατά 2% στα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι όλα αυτά «απέχουν πολύ από μια ψευδαίσθηση φιλανθρωπικής αντιμετώπισης δύο αρνητικών μέτρων. Αποτελούν σημαντικές τομές, ισχυρούς πυρήνες αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων, που έχει το κοινωνικό κράτος και η κοινωνική μας πολιτική, έχοντας πάντα κατά νου ότι το ισοζύγιο των μέτρων και των αντιμέτρων θα είναι μηδενικό, δεδομένου ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας αυτή τη στιγμή προαναγγέλλουν την επίτευξη των στόχων στους οποίους δημοσιονομικά έχουμε τεθεί». Και ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι υπάρχει και  «μια πληθώρα μέτρων, τα οποία περιλαμβάνονται στα αντιμέτρα, όπως είναι η κάλυψη του μισθολογικού κόστους ως και 50% στον ιδιωτικό τομέα για νέες προσλήψεις επιστημόνων και άλλων κατηγοριών εργαζομένων και μια σειρά από πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή