Οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις κατά τα εγκαίνια της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών

Οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης στις δηλώσεις κατά τα εγκαίνια της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του πρωθυπουργού να εκμεταλλευθεί πολιτικά και τα εγκαίνια της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Πατρών, αφήνοντας αιχμές για τις κυβερνήσεις που προηγήθηκαν του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πόσο μάλλον όταν ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, κάνοντας γνωστό ότι η μία από τις σήραγγες θα ονομαστεί «Ανδρέα Παπανδρέου», έκρινε σκόπιμο να εμφανίσει στον λόγο του τον κ. Αλέξη Τσίπρα ως πολιτικά ισάξιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που έκανε τη Χαρ. Τρικούπη να μιλήσει για χυδαιότητες.

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι είχε, άλλωστε, φροντίσει από το πρωί να αποδώσει στα εγκαίνια η Ν.Δ. Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη της Κ. Καραμανλή κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει τη μικροκομματική εκμετάλλευση και να συνειδητοποιήσει ότι ανάλογα έργα χρειάζονταν ούτως ή άλλως περισσότερες από μία ή και δύο κοινοβουλευτικές θητείες για να ολοκληρωθούν. Επιδιώκοντας δε να αναδείξει πόσο ανακόλουθη ήταν ανέκαθεν η στάση της Αριστεράς ακόμη και στα μείζονα έργα εθνικού συμφέροντος, δεν αρκέστηκε να τονίσει ότι η νέα εθνική οδός σχεδιάστηκε και ξεκίνησε το 2007 (δηλαδή επί Ν.Δ.), αλλά υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τότε την κατασκευή του έργου επικαλούμενος περιβαλλοντικούς λόγους.

Οξύτερη, όπως ελέχθη, ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μέσω του δικού του τομεάρχη. «Αποτελεί πολιτική και ιστορική απρέπεια να ταυτίζει ο κ. Σπίρτζης ως εμπνευστές του τον πρωθυπουργό των δύο μνημονίων, του χρέους των 80 δισ. ευρώ και της εκχώρησης στους δανειστές του συνόλου της εθνικής περιουσίας Αλέξη Τσίπρα, με τον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου», δήλωσε ο κ. Γ. Μανιάτης μόλις ολοκληρώθηκαν τα εγκαίνια. Και με εμφανή απαξίωση κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη «να πάψουν να καπηλεύονται το όνομα ενός μεγάλου πολιτικού που ένωσε τους πολίτες και έκανε πράξη την εθνική περηφάνια» και «να αρκεστούν στη χυδαιότητα των λόγων και πράξεων τους εις βάρος της αισθητικής και του ορθολογισμού της σημερινής γενιάς». Παράλληλα δε το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλεόνασμα θράσους να πανηγυρίζει για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού, καταγγέλλοντας ότι επιβάρυνε το έργο με 214 εκατ. ευρώ λόγω της τάχα διαπραγμάτευσης του 2015 που οδήγησε στα capital controls.

«Πριν κόψουμε τις κορδέλες, ας κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή για τα χαμένα δισεκατομμύρια», σχολίασε ειρωνικά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος αναφέρθηκε γενικότερα στους 4 νέους οδικούς άξονες που εγκαινιάζονται αυτές τις ημέρες, τονίζοντας ότι «το τελικό κόστος τους από 1,8 δισ. που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός ξεπέρασε τα 6 δισ., δηλαδή απεδείχθη σχεδόν δύο ΕΝΦΙΑ επιπλέον».

Ανακοίνωση, τέλος, εξέδωσε και η Ωρα Αποφάσεων της Αννας Διαμαντοπούλου, του Γ. Ραγκούση και του Γ. Φλωρίδη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, ενώ οι αρχικές συμβάσεις προέβλεπαν ότι ένα σημαντικό μέρος της είσπραξης των διοδίων του εν λόγω έργου θα πήγαινε στο Δημόσιο, το κίνημα «Δεν Πληρώνω», που ενθάρρυνε ο ΣΥΡΙΖΑ, εξανέμισε αυτό το όφελος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή