Σύγκρουση στη Βουλή για την Υγεία

Σύγκρουση στη Βουλή για την Υγεία

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την νέα σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή ψηφοφορίας αργά το απόγευμα, το πολιτικό σύστημα εισέρχεται εκ νέου σήμερα στη Βουλή στην δίνη της πόλωσης, αυτή τη φορά με επίκεντρο τις οικονομικές υποθέσεις στο χώρο της Υγείας. Η ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια, που άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί, έχει ως αντικείμενο τη συζήτηση και λήψη απόφασης επί των προτάσεων αφενός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου της ΝΔ, για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής: η μεν των πρώτων τιτλοφορείται «για την διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υείας κατά τα έτη 1997-2014», η δε της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για τη διερεύνηση της διαχείρισης και των δαπανών της δημόσιας υγείας από το 1996 μέχρι σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (Αρθρο 144), για να ληφθεί απόφαση σύστασης μιας Εξεταστικής Επιτροπής, στην ψηφοφορία που διεξάγεται πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία «επί των παρόντων», όχι μικρότερη των 120 βουλευτών. Δεδομένων των συσχετισμών (153 ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και 147 η αντιπολίτευση), αν δεν υπάρξουν απουσίες και δεν σημειωθεί η «μεγάλη ανατροπή» με τη συγκυβέρνηση να συμφωνεί στο τέλος, η πρόταση της ΝΔ δεν θα έχει τύχη.

Οι εισηγητές εκ μέρους της δικομματικής πλειοψηφίας, Αντ. Μπαλωμενάκης και Αθ.Παπαχριστόπουλος, ευθύς εξαρχής «αιτιολόγησαν» την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την επέκταση της αρμοδιότητας της Εξεταστικής και για τα πεπραγμένα της δικής της περιόδου, ισχυριζόμενοι πως η δική τους μάχη είναι κατά του παλιού συστήματος και πως η αποδοχή της πρότασης της ΝΔ «θα έστελνε λάθος πολιτικό μήνυμα». Ο εκπρόσωπος του μικρού κυβερνητικού εταίρου δε, υποστήριξε ότι εάν κάποιος έχει στοιχεία για την τελευταία διετία, «μπορεί να τα φέρει στην Εξεταστική». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως σχολιαζόταν στο Περιστύλιο από έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες, τυπικά ή και ουσιαστικά δεν μπορεί να γίνει: οποιαδήποτε «απόπειρα» να τεθούν στην Εξεταστική «στοιχεία» για περίοδο που είναι εκτός της συμφωνηθείσας περιόδου έρευνας, βάσει του Κανονισμού θα απορρίπτεται.

«Η κυβέρνηση παίζει παιχνίδια εντυπώσεων, την ώρα που καταρρέει», είπε από την πλευρά της εκ μέρους της ΝΔ η κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Υποστήριξε δε πως η νέα πρόταση της κυβέρνησης για Εξεταστική για το χώρο της Υγείας, συνιστά «επιλογή αντιπερισπασμού για τα νέα σκληρά μέτρα». Υπό το πρίσμα αυτό, ενέφερε: Οι εξεταστικές είναι τα πραγματικά «αντίμετρα» της κυβέρνησης, η οποία επειδή δεν έχει να μοιράσει «άρτο», γι’ αυτό επιλέγει τα «θεάματα». Ως προς το επίμαχο, δηλαδή το εύρος του πεδίου ερεύνης εκ μέρους της Εξεταστικής, τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση αποδέχεται το «όλα στο φως», υπογραμμίζοντας πως δεν είναι κατανοητή η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την έρευνας και της δικής της περιόδου: «Φοβάστε κάτι; Εχετε να κρύψετε κάτι;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενη στα κυβερνητικά στελέχη.

Αμέσως μετά, εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η κυρία Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου, σημείωσε απευθυνόμενη στους βουλευτές της συγκυβέρνησης με αφορμή την άρνηση ελέγχου των πεπραγμένων της τελευταίας διετίας: «Από όσα λέτε, δείχνετε όχι μόνο ότι θέλετε να «παίξετε», αλλά και πως κάτι φοβάστε» είπε. Υπενθυμίζεται ότι η Δημ.Συμπαράταξη είχε επίσης καταθέσει πρόταση για επέκταση της έρευνας «μέχρι σήμερα». Για να προσθέσει: «Αν δεν πάμε τώρα ως το 2017, κάποια στιγμή θα γίνει η έρευνα και γι’ αυτή την περίοδο».

Εναντίον του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ΝΔ εμφανίστηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος» από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όχι πάντως για θέματα διαχείρισης, αλλά επειδή δεν απαντά στις ερωτήσεις ου καταθέτουν στη Βουλή βουλευτές του κόμματος του Ν.Μιχαλολιάκου.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί την επέκταση της έρευνας χωρίς χρονικούς περιορισμούς, είπε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ.Λαμπρούλης, σημειώνοντας (ο μόνος έως εκείνη την ώρα που δήλωσε ξεκάθαρα τη θέση κόμματος για την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει) ότι θα υποστηρίξει και την πρόταση της ΝΔ.

Για «δύο προσχηματικές προτάσεις» που βρίσκουν αντίθετη την Ενωση Κεντρώων, μίλησε η κυρία Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Ο κ. Γ.Μαυρωτάς (Ποτάμι) τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να στοχεύσει στην ουσία και όχι να αποσκοπεί στο θέαμα, ενώ υπογράμμισε πολλές φορές ότι αυτό που χρειάζεται είναι θεσμοί και η διασφάλισή τους, και όχι «εξεταστικές-σόου».

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή