Αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης ο Δ. Τζανακόπουλος

Αποκλείει το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης ο Δ. Τζανακόπουλος

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αποκλείοντας παράλληλα τον κίνδυνο κυβερνητικής κρίσης.

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προβληματισμοί αλλά όχι σε επίπεδο που θα μπορούσε να προκληθεί κυβερνητική κρίση. Αντιθέτως, η Κεντρική Επιτροπή με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις», είπε ενώ αναφερόμενος στο κείμενο που κατέθεσαν τα 13 μέλη της ΚΕ, τόνισε πως δεν προτείνεται η προσφυγή στις κάλπες ως ένα εργαλείο διεξόδου.

Διευκρίνισε δε, ότι η ψήφιση των μέτρων θα γίνει σχεδόν ταυτόχρονα ή λίγο πριν το Eurogroup. Μιλάμε για διαφορά μιας ημέρας, είπε. Επανέλαβε δε, ότι προϋπόθεση εφαρμογής των μέτρων είναι η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων για το χρέος.

«Τα βήματα είναι καθορισμένα και όλοι λίγο ή πολύ έχουν μια συναντίληψη σε σχέση με αυτά. Στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ θα γίνουν συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που αποτελούν για το ΔΝΤ προϋπόθεση για να εγκριθεί από το ΔΣ η συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, θα καθοριστούν τα προαπαιτούμενα, θα υπάρξει η ψήφισή τους στη Βουλή και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Eurogroup», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον τεχνικές δυσκολίες. «Οι δηλώσεις όλων μετά το Eurogroup της 7ης Απριλίου ήταν σαφείς, ο κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Μοσκοβισί μίλησαν για συμφωνία, η Γερμανία δεν θέτει πλέον κανένα θέμα, έχουμε πολιτική συμφωνία στους βασικούς άξονες, επομένως νομίζω ότι δεν θα υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σόιμπλε για υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για τις συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «Το χρονοδιάγραμμα είναι συμφωνημένος από όλους. Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα, έκανε μια αόριστη δήλωση που επαναλαμβάνει την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης. Τα πράγματα είναι δεδομένα.

Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η Γερμανία ως προϋπόθεση για την ύπαρξη του ελληνικού προγράμματος τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αρα καταλήγουμε σε μια απλή εξίσωση ότι για να συμμετέχει το ΔΝΤ χρειάζεται προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Κι αυτό ακριβώς θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της τεχνικής συμφωνίας και φτάσουμε στο Eurogroup».

Ερωτηθείς για το πότε θα έρθει στη Βουλή το μείγμα των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως «όλα αυτά θα έχουν διαφορά 1-3 ημέρες από τη συνεδρίαση του Eurogroup» για να μπορέσει να γίνει η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «η συμφωνία προβλέπει ότι θα υπάρξει 1% εξοικονόμηση το 2019 για το ασφαλιστικό και 1% το 2020 από το αφορολόγητο. Οι τεχνικές συζητήσεις θα συνεχιστούν, δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένους αριθμούς, πρέπει να γίνουν υπολογισμοί για το τι σημαίνει 1% του ΑΕΠ το 2020, είναι ένα πολύπλοκο τεχνικά ζήτημα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι «και η ελληνική πλευρά έκανε υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις αλλά έκανε υποχωρήσεις και το ΔΝΤ. Είναι ένας συμβιβασμός που δεν θα τον επιλέγαμε αν δεν τίθετο δικαίωμα βέτο στο ΔΝΤ από τη Γερμανία και την Ολλανδία».

Οσο για το εάν τα θετικά μέτρα φέρνουν δημοσιονομική ισορροπία ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που δίνει τη δυνατότητα αναθεμελίωσης του κοινωνικού κράτους και μείωσης φορολογικών συντελεστών για να βοηθηθούν τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή