Βουλή: «Διαδικαστικό» μπλέξιμο με προεκτάσεις πολιτικού χαρακτήρα

Βουλή: «Διαδικαστικό» μπλέξιμο με προεκτάσεις πολιτικού χαρακτήρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα «διαδικαστικό» μπλέξιμο με πολλές πολιτικού χαρακτήρα προεκτάσεις, αναδεικνύεται στην Ολομέλεια, όσο εξελίσσεται η συζήτηση επί των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία και πλησιάζει η στιγμή της λήψης απόφασης: «τί θα ψηφίσουν οι βουλευτές στην ψηφοφορία»;

Ως γνωστόν, για τη λήψη απόφασης σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα πρέπει να σχηματιστεί πλειοψηφία τουλάχιστον 120 θετικών ψήφων. Η ύπαρξη δύο σχεδόν ομοίων, με μικρή πλην σημαντική διαφορά μεταξύ τους, έρχεται να περιπλέξει τα πράγματα. Οι βουλευτές όταν κληθούν να ψηφίσουν θα μπορούν να ψηφίσουν και τις δύο, ή μόνο μία εξ αυτών;

Ως τώρα, από τις τοποθετήσεις των βουλευτών, προκύπτουν τα εξής: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφίζουν μόνο την δική τους πρόταση, καταψηφίζοντας εκείνη της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πράξει το εντελώς αντίστροφο.

Εμμέσως υπέρ της πρότασης της συγκυβέρνησης τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΧΑ, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ καταγράφηκε ότι θα ψηφίσουν και τις δύο. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία έχει καταθέσει δική της πρόταση (που δεν έγινε αποδεκτή για διαδικαστικούς λόγους) βρίσκεται πιο κοντά σε εκείνη της ΝΔ.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το θέμα του τρόπου ψηφοφορίας έθεσε παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Α.Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι ανάλογη απορία έχουν βουλευτές και από άλλες 4 κοινοβουλευτικές ομάδες. Στην παρέμβαση του κ. Λοβέρδου, υπήρξαν εκ μέρους του προεδρείου δύο απαντήσεις: εκ των αντιπροέδρων αρχικώς ο κ. Δ.Κρεμαστινός είπε ότι οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν μόνο μία εκ των δύο προτάσεων, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αν.Κουράκης υποστήριξε ότι η επιλογή των βουλευτών μπορεί να είναι τόσο η στήριξη μόνο μίας, όσο και η υπερψήφιση και των δύο, ή και η απόρριψη και των δύο προτάσεων. Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημ. Βίτσας εξέφρασε άποψη πλησιέστερη σ’ εκείνη του κ. Κρεμαστινού.

Είναι προφανές, σύμφωνα με σχολιασμό στα «πηγαδάκια», ότι η Δημ. Συμπαράταξη θα βρεθεί σε μάλλον δυσχερή θέση, αν αυτή η τελευταία εκδοχή (μόνο μία εκ των δύο προτάσεων πρέπει να ψηφιστεί) επικρατήσει: γνωρίζοντας ότι «επικοινωνιακά» θα αξιοποιηθεί από τη συγκυβέρνηση μια επιλογή να ψηφιστεί η πρόταση της ΝΔ, δεν θα ήθελε να οδηγηθεί σε μια τέτοια επιλογή. Οπότε, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί (τόσο η Δημ. Συμπαράταξη όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης) στο «παρών».

Από την άλλη, επίσης με τη μορφή σχολιασμού σημειώνεται στα πολιτικά παρασκήνια ότι «θεωρητικά», αν επιλεγεί η λύση της ελεύθερης επιλογής (στήριξης, δηλαδή, και των δύο προτάσεων) και με πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν απουσίες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως εξέλιξη, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να οδηγήσει σε «αδιέξοδο»: με άλλα λόγια, οι δύο προτάσεις να εξασφαλίσουν πλειοψηφία άνω των 120, αλλά με τον ίδιο αριθμό ψήφων. Τότε, ουδείς γνωρίζει πώς ένα τέτοιο αδιέξοδο θα αρθεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή