Βουλή: Δεκτή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για Εξεταστική για την Υγεία

Βουλή: Δεκτή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για Εξεταστική για την Υγεία

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βυθισμένη περισσότερο στην δίνη της πόλωσης και με περισσότερα μέλη της πλέον να λειτουργούν με αρμοδιότητες εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, η εθνική αντιπροσωπεία από σήμερα Μεγάλη Τετάρτη «προετοιμάζεται» για την ημέρα που θα κατατεθούν προς ψήφιση τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μέτρα.Λίγο καιρό μετά την λήψη απόφασης για Προανακριτική Επιτροπή για εξοπλιστικά, στη Βουλή αποφασίστηκε με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για υποθέσεις στο χώρο της Υγείας.

Πέραν των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, αφορμή για την πρόκληση έντασης στην κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία έλαβαν μέρος και οι πολιτικοί αρχηγοί, αποτέλεσε η άρνηση της δικομματικής πλειοψηφίας να αποδεχθεί την πρόταση της αντιπολίτευσης, όπως αυτή σχηματοποιήθηκε σε σχετική πρόταση της ΝΔ, για διεύρυνση της χρονικής περιόδου έρευνας, ώστε να συμπεριλάβει και την την τελευταία διετία.

Η κυβερνώσα πλειοψηφία, ως γνωστόν, ζητεί η έρευνα να φθάσει έως το 2014. 
Στην ψηφοφορία, υπέρ της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν 187 βουλευτές, ενώ όχι 71, αποτέλεσμα το οποίο συνεπάγεται σύσταση Εξεταστικής στη βάση της πρότασης της πλειοψηφίας. Αντιθέτως, απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ αφού την καταψήφισαν (151) βουλευτές της συγκυβέρνησης. Τη στήριξαν 107 βουλευτές.

Το συγκρουσιακό κλίμα εντός του οποίου εξελίχθηκε η συνεδρίαση, διαμορφώθηκε από την ανταλλαγή κατηγοριών ως προς το ποια πολιτική παράταξη έχει λόγους να κρατήσει αδιερεύνητες υποθέσεις με ενδείξεις σκανδάλου. Με αυτό ως επίκεντρο, καταγράφηκαν εντονότατες προσωπικού χαρακτήρα φραστικές συγκρούσεις με πρωταγωνιστές τους Α.Ξανθό, Π. Πολάκη, Π.Κουρουμπλή και Αδ. Γεωργιάδη.

Όταν στη συζήτηση ενεπλάκησαν και τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, ξεχώρισε η έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου στην επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει ο πρόεδρος της ΝΔ.Επί του συγκεκριμένου θέματος, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει οδηγηθεί στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία όπως ισχυρίστηκε δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Στον αντίποδα, η  αντιπολίτευση μίλησε για νέα σκληρά μνημονιακά μέτρα, που διαμορφώνουν εκ νέου μεγάλο αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, εντόνως σχολιάστηκε η πρωθυπουργική ομιλία, η οποία στο μεγαλύτερο αρχικό μέρος της έμοιαζε με ομιλία σε διαδικασία προτάσεως μομφής προς την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί σε σειρά πολιτικών που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν, ως απάντηση στην κατηγορία περί «ανίκανης κυβέρνησης».

Παράλληλα, και αφού επιτέθηκε στην ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας την εποχή των κυβερνήσεών τους με φαινόμενα –όπως είπε- λεηλασίας του δημόσιου πλούτου και μιζών, επανέλαβε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.Για «βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης» έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην εξέλιξη που έχουν οι διαπραγματεύσεις για την β’ αξιολόγηση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο εμφανέστατα ενοχλημένο από τις επισημάνσεις του προέδρου της ΝΔ να απορρίπτει την κριτική και να προβάλλει ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο την διασφάλιση, εκ μέρους της κυβέρνησης, των λεγόμενων «αντιμέτρων».

Μια θέση την οποία επανέλαβε και ο πρωθυπουργός αργότερα, αλλά και που άπαντες από το χώρο της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν ως προς το φιλολαϊκό χαρακτήρα που εμφανίζονται να έχουν.Το κυβερνητικό επιχείρημα για να μείνει «εκτός» ερεύνης η περίοδος της συγκυβέρνησης είναι πως δεν πρέπει να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη η εικόνα πως όλοι είναι ίδιοι. «Προσπαθείτε να βάλετε και τα κόμματα που σήμερα κυβερνούν στο ίδιο τσουβάλι. Είναι συνήθης τακτική. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, αλλά θεωρήθηκε απολύτως ανεπαρκές από πλευράς της αντιπολίτευσης.


Τούτων δοθέντων, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, διαμορφώθηκε μέσω πολλαπλών κομματικών επιλογών: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της δικής τους πρότασης, καταψηφίζοντας εκείνη της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση., αντιστρόφως, καταψήφισε την πρόταση της συγκυβέρνησης. Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι ψήφισαν υπέρ και των δύο προτάσεων, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή