Εξεταστική εν μέσω έντασης και κατηγοριών

Εξεταστική εν μέσω έντασης και κατηγοριών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθύτερα στη δίνη της πόλωσης εισήλθε από χθες το πολιτικό σύστημα της χώρας, με επίκεντρο αυτή τη φορά θέματα οικονομικής διαχείρισης στον χώρο της Υγείας. Η δικομματική πλειοψηφία εισηγήθηκε και πέτυχε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το συγκεκριμένο ζήτημα, όχι μόνο εξαιρώντας την περίοδο της δικής της διακυβέρνησης, αλλά και απορρίπτοντας αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμπεριληφθεί στην έρευνα και η τελευταία διετία.

Στην ψηφοφορία, υπέρ της πρότασης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν 187 βουλευτές, ενώ «όχι» 71, αποτέλεσμα το οποίο συνεπάγεται σύσταση Εξεταστικής στη βάση της πρότασης της πλειοψηφίας. Αντιθέτως, απορρίφθηκε η πρόταση της Ν.Δ. αφού την καταψήφισαν (151) βουλευτές της συγκυβέρνησης. Τη στήριξαν 107 βουλευτές.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια, στην οποία έλαβαν μέρος και οι πολιτικοί αρχηγοί, εξελίχθηκε σε υψηλότατους τόνους διαμορφώνοντας ένα έντονα συγκρουσιακό περιβάλλον, με ανταλλαγή κατηγοριών ως προς το ποια πολιτική παράταξη έχει λόγους να κρατήσει αδιερεύνητες υποθέσεις με ενδείξεις σκανδάλου, καθώς και στιγμές σφοδρών προσωπικού χαρακτήρα συγκρούσεων (με εμπλοκή των κ. Α. Ξανθού, Π. Πολάκη, Π. Κουρουμπλή και Αδ. Γεωργιάδη), οι οποίες αρκετές φορές συνοδεύτηκαν από χρήση λέξεων και φράσεων που δεν αρμόζουν στο Κοινοβούλιο. Εν μέσω αυτού του κλίματος, όπως ήταν φυσικό, κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντήλλαξαν σφοδρά πυρά και για το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με τη μεν δικομματική πλειοψηφία και τον κ. Αλ. Τσίπρα να υπεραμύνονται των κυβερνητικών επιλογών και να υποστηρίζουν ότι έχουν οδηγηθεί σε συμφωνία που δημιουργεί προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, και τη δε αντιπολίτευση να ομιλεί περί νέων σκληρών μνημονιακών μέτρων, που διαμορφώνουν εκ νέου μεγάλο αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, εντόνως σχολιάστηκε η πρωθυπουργική ομιλία, η οποία στο μεγαλύτερο αρχικό μέρος της έμοιαζε με ομιλία σε διαδικασία προτάσεως μομφής προς την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί σε σειρά πολιτικών που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν, ως απάντηση στην κατηγορία περί «ανίκανης κυβέρνησης».

Για «Βατερλώ μιας θλιβερής διακυβέρνησης» έκανε λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην εξέλιξη που έχουν οι διαπραγματεύσεις για τη β΄αξιολόγηση, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο εμφανέστατα ενοχλημένο από τις επισημάνσεις του προέδρου της Ν.Δ. να απορρίπτει την κριτική και να προβάλλει ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο τη διασφάλιση των λεγόμενων «αντιμέτρων». Για το κεντρικό ζήτημα της χθεσινής συνεδρίασης ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση πως θα πρέπει να διερευνηθούν και οι υποθέσεις που εξελίσσονται στην τελευταία διετία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ίδιο ζήτησαν στο σύνολό τους και οι άλλοι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην του αρχηγού της Χ.Α. Ν. Μιχαλολιάκου που δεν μίλησε επί του συγκεκριμένου.

Το κυβερνητικό επιχείρημα για να μείνει «εκτός» ερεύνης η περίοδος της συγκυβέρνησης είναι πως δεν πρέπει να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη η εικόνα πως όλοι είναι ίδιοι.

Τούτων δοθέντων, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας διαμορφώθηκε μέσω πολλαπλών κομματικών επιλογών: ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ της δικής τους πρότασης, καταψηφίζοντας εκείνη της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, αντιστρόφως, καταψήφισε την πρόταση της συγκυβέρνησης. Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ποτάμι ψήφισαν υπέρ και των δύο προτάσεων, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή