Η «κάθαρση», το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα

Η «κάθαρση», το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη μάχη κατά των μνημονίων και των μνημονιακών πολιτικών και την προστασία των πιο αδύναμων εισοδηματικά να υποχωρούν στην επίκλησή τους ως κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό το βάρος και των νέων μέτρων για το κλείσιμο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης που θα πλήξουν –μέσω της μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου– ακριβώς τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, η «σταυροφορία» της κάθαρσης κερδίζει διαρκώς περισσότερο έδαφος στην κυβερνητική και, κυρίως, στην πρωθυπουργική ρητορική. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση χθες στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, ανέδειξε τη διερεύνηση και τη διαλεύκανση σκανδάλων αφενός ως αιτία για την κατάκτηση της εξουσίας από την παρούσα συγκυβέρνηση και, αφετέρου, ως βασικό λόγο παράτασης της παραμονής της στην εξουσία μέχρι την εξάντληση της τετραετίας. Ετσι, ο πρωθυπουργός παρατήρησε κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ότι «ο ελληνικός λαός αποφάσισε να φύγετε από τη διακυβέρνηση της χώρας (σ.σ. αναφερόμενος σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) και η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων ήταν ένα από τα βασικά κίνητρα της απόφασής του». Και έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «δύο χρόνια που έχουμε μπροστά μας μέχρι την εξάντληση της τετραετίας είναι αρκετά, θα καταφέρουμε να τα ξεσκεπάσουμε όλα και στο τέλος της τετραετίας ο ελληνικός λαός θα είναι σε θέση να κρίνει ποιοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά συντάχθηκε με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν στη διάρκεια της συνεδρίασης οι υπουργοί της κυβέρνησής του περί μη ανάγκης διερεύνησης των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης και απέδωσε το σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης σε «τακτική αποπροσανατολισμού». «Αφού δεν μπορείτε να υπερασπιστείτε τη διαφάνεια και την εντιμότητα της δικής σας διακυβέρνησης, προσπαθείτε να βάλετε και τα κόμματα που κυβερνούν σήμερα στο ίδιο τσουβάλι. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ανέφερε, χωρίς, ωστόσο, να αιτιολογήσει την κυβερνητική άρνηση να επεκταθεί η έρευνα και στη δική της θητεία.

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. σε σχέση με την κριτική που εκείνος είχε ασκήσει νωρίτερα στην κυβέρνηση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, επιλέγοντας να σταθεί σε όσα προβάλλονται ως θετικές παράμετροι από τα κυβερνητικά στελέχη, κάνοντας αναφορά σε «μηδενικό ισοζύγιο» από τα νέα μέτρα και σε «συνολική συμφωνία που ξεκαθαρίζει τα αναγκαία μέτρα για το χρέος» και χωρίς αναφορά σε όσα δυσμενή η συμφωνία επιφέρει. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μεταβάλλει διαρκώς την επιχειρηματολογία της, ότι μετρά αντιφάσεις και ότι κινείται με μία μόνο σταθερά, το αίτημα για εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και τότε θα τις χάσετε κιόλας», ανέφερε.

«Ακραία παράταξη η Ν.Δ.»

Με εμφανή επιδίωξη να υποβαθμίσει την αντιπολιτευτική στρατηγική, ο κ. Τσίπρας είπε, αναφερόμενος στη Ν.Δ., ότι «έχετε καταντήσει παράταξη ακραία, κόμμα διαμαρτυρίας, για μια παράταξη σαν τη δική σας το “όχι σε όλα” είναι αδιέξοδο και καταστροφικό».

Ο κ. Τσίπρας θα προεδρεύσει σήμερα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αντικείμενο έναν απολογισμό της τελευταίας περιόδου αλλά και τον συντονισμό ενόψει της προσεχούς, κρίσιμης φάσης της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, αναμένεται να αναπτύξει προς τους υπουργούς του το κυβερνητικό αφήγημα της φυγής προς τα εμπρός. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν ότι υλοποιείται ο στόχος για συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μία φορά τον μήνα, με την προοπτική οι συνεδριάσεις να πυκνώσουν ακόμη περισσότερο προσεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή