ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Να σταματήσει η υποκρισία για το ελληνικό χρέος

bloomberg-na-stamatisei-i-ypokrisia-gia-to-elliniko-chreos-2185273

Τη θέση ότι οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αλλάξουν ρότα στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, εκφράζει σε άρθρο γνώμης, το πρακτορείο Bloomberg.

Οπως τονίζει, μετά από επτά χρόνια δανείων με ανταλλάγματα λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η εν λόγω στρατηγική έχει αποτύχει να βγάλει την Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής συρρίκνωσης και του αυξανόμενου χρέους. Συνεπώς, προσθέτει, ότι έχει έρθει η στιγμή η Ευρώπη να θέσει τέλος στη συγκεκριμένη διαδικασία, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, βάζοντας το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο μονοπάτι.

Η άμεση μείωση του χρέους θα ήταν η πιο άμεση και ξεκάθαρη επιλογή, σημειώνει το πρακτορείο, επισημαίνοντας όμως ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης φοβούνται ότι, προβαίνοντας σε μια τέτοια κίνηση, θα προκαλέσουν τους ψηφοφόρους τους.

Η εναλλακτική λύση είναι ένα πακέτο άλλων παραχωρήσεων – ανάμεσά τους περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, επέκταση των λήξεων των δανείων και περίοδοι χάριτος. Ένα επαρκώς ολοκληρωμένο σχέδιο είναι ικανό να καταστήσει το χρέος βιώσιμο, τονίζει ακόμη το Bloomberg και καταλήγει:

«Αυτό πρέπει να εξαρτάται από το να επιτύχει η Αθήνα μια σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων και όχι πρωτογενών πλεονασμάτων που κανείς δεν θεωρεί εφικτά. Η χώρα δεν μπορεί να ευημερήσει εντός της Ευρωζώνης χωρίς να βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις, ωστόσο, όπως σημειώνει, αυτό απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, καθώς και να σπάσει ο φαύλος κύκλος των μπαλωμάτων, των επιδιορθώσεων και της υποκρισίας».