Η διγλωσσία της κυβέρνησης στο στόχαστρο Ν.Δ.

Η διγλωσσία της κυβέρνησης στο στόχαστρο Ν.Δ.

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επιχειρούμενο αφήγημα της κυβέρνησης για υπερασπίσιμη συμφωνία, το οποίο πολλοί στην Πειραιώς συγκρίνουν με… παράλληλο σύμπαν, η Ν.Δ. απαντά θυμίζοντας τους αριθμούς και τη βοή των επερχόμενων μέτρων – μέτρα για τα οποία η Πειραιώς ήταν αναμενόμενο να ψέξει την «αφωνία» του πρωθυπουργού στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Η Ν.Δ. χαρακτήρισε την πρωθυπουργική εισήγηση «μια αποτυχημένη ομολογία για την πολιτική του» και έσπευσε να θυμίσει όσα υπογράμμισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή την Τετάρτη: ότι η μείωση του αφορολογήτου, η περικοπή των συντάξεων και του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών έχουν μοναδικό «ιδιοκτήτη» και υπεύθυνο τον κ. Τσίπρα. Αυτό, παρότι ο πρωθυπουργός πανηγύριζε ότι δεν θα επιβάλει ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. Η διγλωσσία της κυβέρνησης βρίσκεται ούτως ή άλλως στο στόχαστρο των επιθέσεων της Ν.Δ. τις τελευταίες ημέρες, καθώς κύκλοι της θυμίζουν ότι ο κ. Τσίπρας προεκλογικά υποσχόταν 12 δισ. παροχές και τελικά επέβαλε 12,5 δισ. ευρώ μέτρα. Το υπενθύμισε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη Βουλή σημειώνοντας ακόμη ότι η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα προνομοθετήσει κανένα μέτρο και τώρα συνομολογεί σε μέτρα για το 2019 και το 2020, «προεξοφλώντας την αποτυχία της».

Ικανοποίηση, πάντως, εξέφραζαν στελέχη και βουλευτές της Πειραιώς για την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας είναι απομονωμένος από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και ότι «κανένας δεν τον ακούει πια», ενώ υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα επί της ουσίας ερωτήματα για τα ανταλλάγματα που εξασφάλισε προκειμένου να συνομολογήσει σε νέα μέτρα, κάποια από τα οποία ξεπερνούν την κοινοβουλευτική θητεία της κυβέρνησης. «Μπορεί να λέει ο κ.Τσίπρας ότι όλα πάνε καλά; Οταν κόβεις συντάξεις; Εδειξε αλαζονεία χθες στη Βουλή, είναι σε άλλο πλανήτη», σημείωσε ο Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας (στον ρ/σ Focus) την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

«Κυνήγι μαγισσών»

Πάντως, αν διακρίνεται για κάτι ο κ. Τσίπρας, παραδέχονται στη Ν.Δ., είναι «στο να πετάει λάσπη στους αντιπάλους του». Κυρίαρχη εκτίμηση της Πειραιώς, η οποία αποτέλεσε και βασικό θέμα συζήτησης στον χθεσινό πρωινό καφέ, είναι ότι το «κυνήγι μαγισσών» από την πλευρά της κυβέρνησης θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, σε μια μάχη εντυπώσεων προκειμένου ο δημόσιος διάλογος να μη μονοπωλείται από τη συνομολόγηση των επικείμενων μέτρων, αλλά από τις Εξεταστικές, τη σκανδαλολογία και τη «χουλιγκανική» συμπεριφορά έναντι πολιτικών αντιπάλων.

Ξεχωριστή θέση στη χθεσινή σύσκεψη των στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη είχε και η στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα στην Εξεταστική για την Υγεία, με αιχμή τα στελέχη που θα εκπροσωπήσουν τη Ν.Δ. Σημειώνεται ότι η αρχική εισήγηση προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι στην Εξεταστική να μετάσχουν οι διατελέσαντες υπουργοί Υγείας (Αδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Μάριος Σαλμάς). Ωστόσο, η τελική απόφαση για τη σύνθεση της «γαλάζιας» ομάδας δεν έχει ακόμα ληφθεί και, πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ληφθεί με μέτρο τις συγκρούσεις και τους υψηλούς τόνους που υιοθετήθηκαν στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Για την ώρα, η Πειραιώς κηρύσσει ανακωχή λόγω της ολιγοήμερης απουσίας του κ. Μητσοτάκη στην Τήνο και λόγω ημερών, και προετοιμάζεται για νέα αντεπίθεση την ερχόμενη εβδομάδα τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και σε αυτό της Εξεταστικής για την Υγεία, όπου αναμένονται πρωτοβουλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή