Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου απέκτησε τρία νέα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου απέκτησε τρία νέα γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξωστρέφεια που κερδίζει η περίπτωση του μεγαλοφυούς Γιώργου Ζογγολόπουλου (1903-2004) οφείλεται και στο αποτελεσματικό έργο του Ιδρύματος που αναδεικνύει την περίπτωσή του. Γνωρίζουμε τον Ζογγολόπουλο από τις «Ομπρέλες», ή από την Ομόνοια, αλλά η διάνοιά του ήταν κάτι πολύ πιο σύνθετο. Αναδείχθηκε στην έκθεση που συνδιοργανώθηκε με το Ιδρυμα Γουλανδρή στην Ανδρο, αλλά και από τη συνομιλία με σύγχρονους καλλιτέχνες στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, σε επιμέλεια Ιριδος Κρητικού.

Και η είδηση, που διευρύνει τη σημασία των ανωτέρω είναι ότι η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου εγκατέστησαν τρία νέα γλυπτά στο Προεδρικό Μέγαρο (Διάφραγμα, 1973 – Διάφραγμα, 1973 και Ποιητής, 1956).

Οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου εξελίσσονται σε γλυπτοθήκη. Ηδη από το 2006 εγκαταστάθηκε το γλυπτό του Γ. Ζογγολόπουλου «Tel Néant», ενώ το 2010 εγκαταστάθηκε το γλυπτό «Ζάλογγο». Παραπέμπει ευθέως στο περίφημο γλυπτό στην Ηπειρο. Στους κήπους υπάρχουν επίσης γλυπτά του Γιάννη Παππά και του Θόδωρου Παπαγιάννη, και με την ευκαιρία της εγκατάστασης των νέων γλυπτών του Ζογγολόπουλου έγινε συντήρηση στο σύνολο των έργων. Ηταν μια συνεργασία ανάμεσα στον κ. Αλέξανδρο Παππά, γιο του γλύπτη Γιάννη Παππά, τον γλύπτη κ. Πραξιτέλη Τζανουλίνο και τις συντηρήτριες κυρίες Ζωή Καραμπάτσου και Κωνσταντίνα Θάνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλους τους δέχθηκε όλους σε μία ανταλλαγή ιδεών στην οποία παρέστησαν, πλην όσων ήδη αναφέρθηκαν, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, η γεν. γραμματέας κυρία Υβόννη Θεοδωρίδη, ο διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Αγγελος Μωρέτης και η αντιπρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, κυρία Ειρήνη Γερουλάνου. Μία κίνηση που έχει ενδιαφέρον και για την ιστορία της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή