Μήνυμα από Μητσοτάκη με «καρατόμηση» Παπακώστα

Μήνυμα από Μητσοτάκη με «καρατόμηση» Παπακώστα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός κόμματος απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την «καρατόμηση» της Κατερίνας Παπακώστα: ότι διαφοροποιήσεις από την κομματική γραμμή δεν θα γίνουν ανεκτές. Oσο για την απόφασή του να μην εκπροσωπηθεί η Ν.Δ. από πρώην υπουργούς στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να παίξει το παιχνίδι της κυβέρνησης να μετατραπεί η συζήτηση σε επικοινωνιακό σόου.

Διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος δεν είναι ανεκτές, πολύ περισσότερο προσωπικές επιθέσεις. Η ανάρτηση της κ. Παπακώστα στο Facebook, με την οποία επί της ουσίας ζητούσε από τον Aδωνι Γεωργιάδη να απεκδυθεί την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ν.Δ. όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στην επίμαχη Εξεταστική, της στοίχισε τη θέση της ως αναπληρώτριας του τομέα Υγείας και την αντικατάστασή της από τον Iάσονα Φωτήλα. Από την Πειραιώς διαμηνύεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη «κίτρινη κάρτα» προς τη βουλευτή και ότι αν υπάρξει τρίτο «φάλτσο», θα τεθεί αυτομάτως εκτός κόμματος διά της διαγραφής.

Δεν ήταν, εξάλλου, μόνο η επίθεσή της προς τον Αδ. Γεωργιάδη. Υπενθυμίζεται ότι προ εβδομάδων και λίγα 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Β. Μεϊμαράκη για τις «τζάμπα μαγκιές», η κ. Παπακώστα βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη διαγραφή της, όταν με συνέντευξή της φερόταν να τάσσεται κατά της επίσημης γραμμής του κόμματος για την άρνηση ψήφισης των μέτρων και για την ανάγκη εκλογών. Τότε το θέμα μπήκε κάτω από το χαλί, καθώς η βουλευτής ανασκεύασε επί της ουσίας τις δηλώσεις της πριν αυτές δημοσιευθούν (στην εφημερίδα «Ειδήσεις»), υποστηρίζοντας πως ουδέποτε παραχώρησε συνέντευξη και ότι απλώς είχε συνομιλία με τον δημοσιογράφο. Εξάλλου, κάτι παρόμοιο επεσήμανε η κ. Παπακώστα και χθες (ρ/σ ΣΚΑΪ), υποστηρίζοντας ότι εξέφρασε προσωπική άποψη για τον κ. Γεωργιάδη.

Πάντως, η επιλογή του κ. Φωτήλα, πρόσφατα μετεγγραφέντος στη Ν.Δ. (και αρχικά προερχόμενος από το Ποτάμι), να αναλάβει τη θέση της στον τομέα Υγείας, είναι μήνυμα ότι η ηγεσία του κόμματος ενθαρρύνει και προτίθεται να αξιοποιήσει μετεγγραφές από άλλους χώρους. Οπερ σημαίνει ότι ουδείς τομεάρχης ή βουλευτής πρέπει να επαναπαύεται – όπως έχει διαμηνύσει και ο κ. Μητσοτάκης, «όλοι αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή». Η ίδια, πάντως, σχολιάζοντας την απόφαση αντικατάστασής της (μέσω Facebook), δηλώνει ότι σέβεται τις αποφάσεις του και παραμένει στη διάθεση του προέδρου της Ν.Δ.

Μήνυμα, όμως, με πολλαπλούς αποδέκτες, αποτελεί και η απόφαση του κ. Μητσοτάκη για τα στελέχη που θα μετάσχουν στην Εξεταστική για την Υγεία. Παρότι η αρχική εισήγηση προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ήταν η Πειραιώς να εκπροσωπηθεί από τους διατελέσαντες υπουργούς Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη και Μ. Σαλμά, οι οποίοι, εξάλλου, είχαν μετάσχει και στις κλειστές συσκέψεις που έγιναν στην Πειραιώς, τελικά ο κ. Μητσοτάκης έκανε την έκπληξη: ουδείς από τους πρώην υπουργούς δεν θα εκπροσωπήσει το κόμμα. Η Ν.Δ. θα εκπροσωπηθεί από τους βουλευτές Γ. Βλάχο, Γ. Γεωργαντά, Γ. Κεφαλογιάννη, Ν. Μηταράκη και Χρ. Μπουκώρο. Η απόφαση υποβάθμισης της συζήτησης μέσω μη συμμετοχής των διατελεσάντων υπουργών Υγείας της Ν.Δ. συνδέεται, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ., με την απόφαση να μη μετατραπεί η συζήτηση σε επικοινωνιακό σόου με προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. «Εμείς θέλουμε καθαρή και ανοικτή συζήτηση», έλεγαν κύκλοι της Πειραιώς, υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν προτίθεται να δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να τη σύρει σε μια «άλλη» συζήτηση.

Γεύμα με Κατάινεν

Με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν –ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία της επόμενης Επιτροπής– γευμάτισε χθες στον Πειραιά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προκλήσεις μετά το Brexit, ενώ δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να αξιοποιήσει η χώρα μας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει η Ε.Ε. για την τόνωση της απασχόλησης και των επενδύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ενημέρωσε για τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή