Αντιδράσεις για τις αλλαγές στις προμήθειες

Αντιδράσεις για τις αλλαγές στις προμήθειες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό για τις προωθούμενες από το υπουργείο Υγείας αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων εκφράζουν ειδικοί του χώρου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το σχετικό προσχέδιο νόμου που τέθηκε πριν από 10 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση δεν αντιμετωπίζει τη διαφθορά και την παραοικονομία, αλλά εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και σχετίζεται με την κομματικοποίηση του χώρου.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Managment Υπηρεσιών Υγείας Γιώργος Στάθης, σχολιάζοντας το προσχέδιο νόμου, σημειώνει ότι αυτό «πάσχει δομικά» και προβλέπει ότι «αν αποφασιστεί η προώθησή του, οδηγούμαστε πολύ σύντομα σε δεύτερη –όχι εξεταστική– αλλά προανακριτική επιτροπή για την Υγεία». Το προσχέδιο νόμου προβλέπει την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), στην οποία ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Στάθης, «προσδίδεται η νομική μορφή μιας αποστεωμένης δημόσιας υπηρεσίας (ΝΠΔΔ)».

«Από σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου προκύπτει ότι κεντρική επιδίωξη είναι ο ασφυκτικός έλεγχος της ΕΚΑΠΥ από την κομματική νομενκλατούρα, που συνωστίζεται γύρω από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τόσο η επιλογή της νομικής μορφής και της διοίκησης όσο και οι διαδικασίες στελέχωσης του φορέα αποδεικνύουν ότι η τελεσφόρα δράση του δεν είναι το ζητούμενο», σχολιάζει ο κ. Στάθης και εξηγεί ότι ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ δεν απαιτείται να κατέχει διδακτορικό, και μάλιστα συναφές με τις ανάγκες της Αρχής, ενώ για τα μέλη επαρκεί πλέον ένα οποιοδήποτε πτυχίο ΑΕΙ. Επιπλέον, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΑΠΥ θα διορίζονται αυθαιρέτως από τον υπουργό, χωρίς δημόσια πρόσκληση και αξιοκρατική επιλογή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Στάθη, το σχέδιο νόμου δεν εισάγει οποιαδήποτε ασφαλιστική δικλίδα για την πάταξη της διαφθοράς και της παραοικονομίας. Δεν υπάρχει θεσμική σύνδεση της ΕΚΑΠΥ με τις αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς και δεν προβλέπονται όργανα και διαδικασίες εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου. Αντιθέτως, καταργούνται οι διατάξεις για τις υποχρεώσεις διαφάνειας της διοίκησης που υπάρχουν σήμερα στο νομοθετικό πλαίσιο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. «Διαβάζοντας αυτό το σχέδιο νόμου, μερικοί άνθρωποι πρέπει να είναι καταχαρούμενοι», τονίζει ο κ. Στάθης και προσθέτει: «Υπονοούνται όσοι από τους προμηθευτές προσβλέπουν στην ακώλυτη συνέχιση των παλιών, γνωστών μεθόδων προώθησης των πωλήσεών τους. Τώρα μάλιστα δεν θα χρειάζεται να πείσουν χιλιάδες νοσοκομειακών στελεχών ανά την επικράτεια. Θα συνεργάζονται πολύ εύκολα (προς το συμφέρον αμφοτέρων) με μια ομάδα τυχάρπαστων και ανεξέλεγκτων κομματικών υπαλλήλων. Αντιθέτως, τα πράγματα θα ήσαν δύσκολα γι’ αυτούς αν οι αντισυμβαλλόμενοι για λογαριασμό του κράτους ήσαν κομματικά αδέσμευτοι, θεσμικά ελεγχόμενοι, καταξιωμένοι λειτουργοί, υποχρεωμένοι προπαντός να προασπίζουν, μαζί με το δημόσιο συμφέρον, και το κύρος της υπογραφής τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή