Πυρά από ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι κατά κυβέρνησης με επίκεντρο την οικονομία

Πυρά από ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι κατά κυβέρνησης με επίκεντρο την οικονομία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης προέκυψε χθες και από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι, με αφορμή τις νέες θριαμβολογίες του Μαξίμου για την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Συνεργάτες της κ. Φώφης Γεννηματά χαρακτήριζαν εκτός τόπου και χρόνου non paper που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, καλώντας την κυβέρνηση και τον κ. Τσίπρα να δουν τις δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ σε σχέση με την ανάπτυξη, η οποία, όπως τόνιζαν, είναι η μόνη αναγκαία προϋπόθεση για να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει εγκλωβιστεί. «Στο Μαξίμου πανηγυρίζουν για τις αναθεωρήσεις των στόχων της ελληνικής οικονομίας από πλευράς του ΔΝΤ γιατί δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση της πραγματικότητας», σχολίαζε στενός συνεργάτης της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να χρειαστούν και νέα μέτρα για το 2018, καθώς όπως έλεγε «απαιτούνται πια ιλιγγιώδεις ρυθμοί ανάπτυξης για να πιάσουμε το επόμενο έτος τον συμφωνημένο στόχο του 3,5%», προδικάζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση είναι αδύνατον να τους πετύχει».

Επισημαίνεται ότι τη χθεσινή εξέλιξη από ειρωνεία της τύχης την είχε σχεδόν προβλέψει το ΠΑΣΟΚ ήδη από προχθές, καθώς σε ανακοίνωσή του επέκρινε την κυβέρνηση για την υστέρηση των εσόδων στο α΄ τρίμηνο 2017 κατά 1 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι αυτή δεν οφείλεται στη μη είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ για τα περιφερειακά αεροδρόμια όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, αλλά στην υπερφορολόγηση που έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας πλέον στεγνώσει τη μεσαία τάξη της χώρας. «Τα μόνα μέτωπα παραγωγής στα οποία τα καταφέρνουν ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν είναι αυτά της προπαγάνδας και των Εξεταστικών, γι’ αυτό όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλύτερα για τη χώρα», κατέληγε η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Φαύλος κύκλος»

Με ανάλογη επιχειρηματολογία άσκησε σφοδρή κριτική χθες στην κυβέρνηση και το Ποτάμι. «Αυτός που αντικειμενικά βοηθάει το ΔΝΤ και τον Σόιμπλε είναι ο κ. Τσίπρας. Καθυστερεί, παλινδρομεί και τους δίνει χρόνο και χώρο συνεχώς για νέες απαιτήσεις», είχε τονίσει ήδη από το πρωί ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ αμέσως μόλις έγινε γνωστό το non paper, η Σεβαστουπόλεως εξέδωσε εκτενή ανακοίνωση. «Η κυβέρνηση επαίρεται για την υπεραπόδοση σχεδόν κατά 7 φορές πάνω από την πρόβλεψη του 0,5% (στο 3,3%) των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και ισχυρίζεται ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2018. Παραβλέπει όμως ότι τα πλεονάσματα αυτά προέρχονται από την υπερφορολόγηση των πολιτών και τον στραγγαλισμό της οικονομίας με την αφαίρεση επιπλέον περίπου 6 δισ. από την αγορά», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Σεβαστουπόλεως Δημ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς για το 2017 ουδείς πλέον, πλην της ίδιας της κυβέρνησης, προβλέπει ότι θα πιαστούν οι αναπτυξιακοί στόχοι για 2,7% που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μέτρων που συζητούνται» κι έτσι ο φαύλος κύκλος ύφεσης-μέτρων θα διαιωνίζεται λόγω της πολιτικής νοοτροπίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «να επιμένουν να στύβουν όσους έχουν απομείνει να παράγουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή